Drømmer om vidundermiddel mot lus. Neste generasjon Olaisen blir med i jakten på gulleggene

Nyheter
0

Aino Olaisen er glødende opptatt av havets muligheter. Så det er en selvfølge at bedriftene som blir med i Olaisen Blue har idéer som løser havets utfordringer.

iLaks utfordrer derfor henne til å komme med tre konkrete forslag til bedrifter hun drømmer skal dukke opp.

– En bedrift som utvikler vidundermiddel som fjerner alt av lus, kommer det kontant og optimistisk fra Olaisen.
– At de ihvertfall bare bidrar i kampen mot lusa hadde vært flott, sier hun. Andre gründere høyt på ønskelista er de med ny teknologi for overvåking av fiskehelse, og med løsninger for nye fôringredienser.

Bruker 15 millioner
Olaisen Blue ble registrert som selskap for få uker siden. Det er Vigner Olaisen og Occasione By Olaisen som skyter inn kapital og står for finansiering av de nye gründerne. Planen er å bruke 15 millioner over tre år.

– Det kan være aktuelt å fylle på kassen dersom det er behov og etterspørsel for det, sier Aino Olaisen.

Idéen om Olaisen Blu har egentlig utspring fra neste generasjon, forteller Aino Olsen. De tre består av hennes sønn Anker Olaisen Kjelstrup (17). Søsteren Maria Olaisen sine barn Håvard Enqvist Olaisen (22) og Edda Olaisen-Enqvist (18).

Unge styremedlemmer
Anker og Edda skal være styremedlemmer i Olaisen Blue. I det ligger også å delta aktivt i arbeidet med å plukke ut de rette kandidatene med potensial.

– De tre syns startups er spennende, de er unge og ser verden på en annet måte. Derfor er det viktig å ha dem med her, sier Aino Olaisen.

Siw Moxness er leder av eierselskapet Vigner Olaisen. Hun har i hovedsak stått for tilretteleggingen av Olaisen Blue. I disse dager runder hun 20 år som øyboer på Lovund. Siw kom fra Sandnessjøen for å jobbe som produksjonsmedarbeider på Aquarius. Etter noen år i Kystinkubatoren gikk veien til Vigner Olaisen.

Siw Moxness er daglig leder i eierselskapet Vigner Olaisen.

Ønske om å investere
– Det viktigste i forhold til de bedriftene vi ønsker hit til Olaisen Blu, er for det første at det er noen vi ønsker å investere penger i. For det andre at vi kan bidra med noen av de fortrinnene vi har her ute. Vi kan formidle mye kontakt mot kompetanse i havnæringene gjennom våre eierskap, sier Moxness.

I løpet av en treårs periode skal eierne bidra med 15 millioner kroner til drift og investering i nye selskaper. Katapult Ocean skal bistå i å skaffe til veie aktuelle bedrifter Olaisen Blu kan investere i.

– Utvelgelsen vil skje i regi av styret og den som skal ansettes som daglig leder. Innen to uker regner vi med å ha en daglig lederen på plass, sier Moxness. Kandidatene skal gjennom en intervjurunde i neste uke.

– Vår investering vil ligge mellom en og halvannen million kroner i det enkelte selskap. Vi skal ikke bli en stor eier i selskapene, sier Moxness.

Føre arven videre
Søstrene Maria og Aino Olaisen ønsker deres barn skal være godt forberedt på å videreføre arven etter Steinar Olaisen.

– Det er viktig for oss og få med den unge generasjonen i familien. Først og fremst fordi det er en veldig viktig del av vår familie og historie. Det eierskapet vi har, og det vi har arvet. Selvsagt har jeg vært i tenkeboksen om dette, sier Aino Olaisen.

Arven etter Steinar Olaisen innebærer også å jakte på helt nye løsninger for havbruksnæringa.

– Vi forsøker å formidle til dem at det er mange måter å være eiere på. Du kan være en aktiv eier, en passiv eier, en stolt eier. Det er mange måter å utøve sitt eierskap på. Det alle tre har vært opptatt av er at de ønsker å lære mest mulig av de selskapene vi er med å eie. Vi ser jo at jo mer de lærer jo flere tanker og ideer gjør de seg, og får et ønske om å være med, sier Olaisen.

Involveres tidlig
– Jeg tror jo mer de lærer og involveres tidlig. Jo viktigere er det. Alle har jobbet i en aller annen funksjon siden de var 12-13 år gamle. Særlig på rognkjeksanlegget hvor de fikk stor interesse for faget. Håvard Enqvist Olaisen gikk akvakultur på Inndyr, videre til havbruk og ledelse på Nord Universitet. Nå er han trainee hos Nova Sea i to år. Det blir en god innføring i hele Nova Sea.

– De må gjerne ta noen år i utlandet. Det sier jeg ikke minst fordi jeg selv har vært ute i noen år og hatt enormt stor nytte og glede av det. Det er sunt å se Norge fra utsiden.

– Vi er jo langsiktige eiere, så det er mitt mål at vi absolutt og til de grader skal være her på Lovund, og en særdeles oppegående oppdretter om tjue år.

Katapult Ocean
Noe av det første de unge skal ta fatt i er Olaisen Blu og jakten på nye idéer via Olaisen Blu. Det skjer i tett samarbeid med det Oslo baserte Katapult Ocean. Ifølge selskapet selv screenet de nær 1.400 startup kandidater i fjor. Katapult Ocean gjennomfører et tre måneders program for gründere fra inn- og utland. Fra denne basen vil de fleste som havner på Lovund komme fra.

– Vi skal allikevel ha egne øyne og ører åpne selv også for det som rører seg i denne sfæren. Vi kommer vi til å jakte litt på spennende kandidater. Jeg følger så godt som mulig med på de ulike innovasjonsplattformene, sier Olaisen.

– Jeg tror det er viktig at vi er med på å støtte bedriftene i startet.  Gi de en slags fødselshjelp og god start. Det kommer til å bli et veldig kreativt miljø i og rundt Olaisen Blu. Det kan være med å styrke skapertrangen som allerede er her på Lovund også, sier Aino Olaisen.

Nova Sea sitt hovedkontor på Lovund.

Øyne åpne i Nord
Ifølge Aino Olaisen er det noen spennende i egen region. Gjerne med utspring i fra universitetsmiljøene i Tromsø og Bodø.
– Det finnes for eksempel en del utvikling innen apper som kan lette kvalitetsarbeid og HMS blant annet. VI har selvsagt nye arter, og andre måter å utnytte hele fisken. Fra peptider og andre enzymer som kan brukes til nye produkter innen farmasi, sier Olaisen.

Et av de komparative fortrinnene vi har er kompetanse. Universitetene i Nord-Norge er viktige for å utvikle innovasjonsgraden. Det må utdannes unge folk som tenker entreprenørskap og havbruk, mener Olaisen.

– En ting utdanningen en også økosystemene rundt er avgjørende for å fange opp disse med ideene og hjelpe de fremover. Å starte noe helt nytt er ikke noen kvikkfiks. Jeg har sett mange prospekt med tidsplaner. Min erfaring er at de ihvertfall må ganges med to, sier hun.

Lovende med jenter
Olaisen ble nylig styremedlem i Campus Blå i Brønnøysund. I år har det vært rekordsøkning til de blå fagene i videregående og langt flere søkere enn plasser på havbruk og ledelse enn for bare kort tid siden.

– Jeg tror at næringa har fått høyere status.  Vi skal overta etter olja. Unge vil ha en spennende og fremtidsrettet jobb. Ei næring i utvikling og som ikke blir kjedelig og jobbmulighetene er mange. Hele 60 prosent av avgangselevene på Sør-Helgeland søkte til havbrukslinja. Halvparten av disse var jenter.

– Det syns jo selvsagt jeg er veldig bra at flere jenter ser at dette er ei næring det er spennende å gå inn i. God lønnsomhet, investeringsmuligheter og innovasjon er interessant for unge, sier Aino Olaisen.

Aino Olaisen er strålende fornøyd med at så mange jenter ser mulighene som ligger i havbruksnæringene.