– Å lage tuneller er noe vi i Norge er gode på. Det er fordelen med dette prosjektet

Nyheter
1170

World Heritage Salmon planlegger å bruke tre forskjellige teknologier i det som kan bli Norges største oppdrettsanlegg.

Det var i fjor sommer det ble kjent at Roger Hofseth hadde kjøpt en nedlagt olivingruve i Røbbervika (eller Raudbergvika som det heter på kartet) i Møre og Romsdal, der han vil produsere 100.000 tonn laks årlig. Området, hvor anlegget er tenkt å ligge, er på rundt 2.000 dekar.

Les også: Her vil Roger Hofseth bygge landets største oppdrettsanlegg

Satsingen skjer gjennom selskapet World Heritage Salmon (WHS), som er eid av Roger Hofseths private selskap, RH Investments (71,3 prosent). Øvrige aksjonærer i WHS er Finnvik Eiendom (13 prosent, kontrollert av Roger Hofseth), RH Industri (9,7 prosent, kontrollert av Roger Hofseth), Nevera AG (4,9 prosent) og Gaga Trading (1 prosent).

Miks av teknologier
Nå har WHS søkt om landbasert konsesjon. I søknaden, som iLaks har fått innsyn i, går det fram at det skal etableres et anlegg, som dekker hele produksjonssyklusen fra rogn til matfisk. I tillegg til at altså planlegges 100.000 tonn matfisk i året, søkes det også om produksjonstillatelse for 20 millioner smolt/postsmolt.

ILLUSTRASJON: Moldskred

«Et smoltanlegg med resirkuleringsteknologi (RAS-teknologi) skal levere fisk på 70 gram. Smolten vil bli overført til et postsmoltanlegg inne i fjellhallene i den tidligere gruven, som vil bruke teknologi basert på gjenbruk av vann (FTS-R-teknologi) og levere 300 grams postsmolt. Også matfiskproduksjonen vil bli plassert inne i fjellhaller i den tidligere gruven, og vil produsere matfisk fram til vel 5 kg i et kombinert gjennomstrømmings- og gjenbruksanlegg (FTS- og FTS-R-teknologi)», heter det i søknaden.

Smoltanlegget og tilknyttede bygg som fôrlager, administrasjon og annen nødvendig infrastruktur skal etableres utendørs, mens anlegget for øvrig skal bygges og driftes inne i 14 store utskutte fjellhaller. Det skal tas ut til sammen ni millioner kubikk steinmasser.

– Å lage tuneller er noe vi i Norge er gode på. Det er fordelen med dette prosjektet. Det ligger beskyttet og ingen store tiltak som folk ser, sier Roger Hofseth til iLaks.

Smoltanlegget skal bruke ferskvann, mens det kun skal benyttes sjøvann i postsmoltanlegget og matfiskanlegget.

«Alt behov for ferskvann dekkes gjennom avsalting av sjøvann, som skal hentes fra henholdsvis 40 og 80 m dyp i Sunnylvsfjorden», skriver WHS.

Ifølge selskapet det være 12 månedlige inntak på 1,7 millioner øyerogn i klekkeriet. Etter hvert som fisken vokser, flyttes den over i sine respektive avdelinger og fordeles på flere kar. Fram til slakt vil fisken ha vært innom tre ferskvannsavdelinger og fire saltvannsavdelinger.

«Det vil ta ca. 600 dager fra hvert enkelt innsett til fisken er slakteklar, og hvert innsett vil gi ca. 1,65 millioner matfisk på vel 5 kg», står det videre.

– Vanskelig å se for seg en mer ideell arealutnyttelse
WHS har estimert et behov for 30-60 ansatte, og at anlegget vil føre til 50-100 arbeidsplasser, hvis man inkluderer direkte ringvirkninger. 

Det har ikke vært drift på området, der anlegget skal ligge, siden 2012.

«Området er også lite egnet til annen type drift eller utnytting. Det dreier seg om et opparbeidet industriområde, slik at det heller ikke er tilknyttet nevneverdige naturinteresser eller andre verneinteresser til området. Det er vanskelig å se for seg en mer ideell arealutnyttelse av den gamle gruven enn det søknaden legger opp til», heter det i et dokument tilknyttet søknaden.

Fjord kommune har gitt samtykke til tillatelse for akvakultur, selv om det ved behandlingstidspunktet ikke var i tråd med kommunen sin gjeldende plan. Ferdig godkjent reguleringsplan forventes å foreligge fjerde kvartal i år, ifølge WHS.

Røbbervika Industriområde – med resterende bygninger og kai etter steinuttak. FOTO: Fra søknad