Lovforslaget kan få konsekvenser også for lakseoppdrettere i landet.
Ifølge Reuters sa president Sebastian Pinera i en tale at hvis loven blir banket gjennom, vil det være en forbrytelse å villede miljøinspektører eller å hindre håndhevelse av miljølovgivningen.
Lovforslaget innebærer at alvorlige brudd på miljølovgivningen kan straffes med fengsel i opptil to måneder, og bøter på nærmere 600.000 kroner.
– Vi jobber med å posisjonere Chile som et eksempel på globalt nivå når det kommer til miljøforvaltning, sa Pinera.
Det foreslåtte lovforslaget vil gi lokale og regionale myndigheter større makt til å overvåke prosjekter som har potensiale til å utgjøre alvorlige miljøtrusler.
Den lovgivende makt i landet er lagt til en nasjonal kongress, som består av to kamre – et deputertkammer på 120 medlemmer, og et senat på 38 medlemmer. Lovforslaget må bli vedtatt i begge kamre før en eventuell lov kommer på plass.
Lovforslaget kommer i kjølvannet av også miljøhendelser i oppdrettsnæringen. I juli i fjor gikk lederen i Chiles nasjonale havbrukskomité, Gabriel Ascencio Mansilla, hardt ut mot Mowi etter en gigantrømming. Mansilla sa oppdrettsnæringen ikke kan fortsette å jobbe slik de gjør, og kalte det for «enormt uansvarlig», fordi det skaper sanitære og miljømessige utfordringer.
Estefanía González, koordinator for Oceans Greenpeace, sa rømmingen var «en miljøkatastrofe med alvorlige og uante konsekvenser».
Da brønnbåten «Seikongen» forliste i 2017 fryktet flere en miljøkatastrofe.