Leder i Chiles nasjonale havbrukskomité hardt ut mot Marine Harvest etter rømming: – Enormt uansvarlig

Nyheter
1201

Ber den norske oppdretteren ta ansvar.

Mandag ble det bekreftet at 680.000 fisk har rømt fra Marine Harvests anlegg Punta Redonda i Chile. Anlegget ble utsatt for svært tøffe værforhold, som igjen førte til store skader.

Nå går Gabriel Ascencio Mansilla, leder av den statlige fiskeri- og havbrukskomiteen i deputertkammeret, hardt ut mot Marine Harvest og andre oppdrettsselskap i landet.

– Marine Harvest må ta ansvar for rømmingen. Dette er ikke bare en advarsel til dette selskapet, men for hele oppdrettsnæringen. De kan ikke fortsette å jobbe slik de gjør, dette er enormt uansvarlig, fordi de lager sanitære og miljømessige utfordringer, sier Mansilla til den chilenske avisen El Clarin.

Skal undersøke
Han forteller at på bakgrunn av dette vil kommisjonen undersøke årsaken til rømmingen, og legger til at han ikke kjenner til Marine Harvests sikkerhetsrutiner.

Mansilla mener også det vil være naturlig at blant andre helsemyndigheter og det chilenske fiskeridirektoratet, Sernapesca, involverer seg.

Uforstående til forklaring
Estefanía González, koordinator for Oceans Greenpeace, kaller rømmingen for «en miljøkatastrofe med alvorlige og uante konsekvenser», skriver Diálogo Sur.

– Ikke bare er dette en av de største rømmingene i Chiles historie, men fisken som har rømt har et høyt innhold av antibiotika, så de utgjør en fare og kan ikke spises, sier hun.

Hun stiller seg uforstående til at en storm skal ha ført til så mye skade.

– Det er klart at det er sikkerhets- og miljømessige forhold som ikke er blitt ivaretatt, fortsetter hun.

González påpeker også at det ikke var personell tilgjengelig for å aktivere beredskapsplaner, og at disse først kom to dager etter nødsituasjonen oppstod.

I hele 2017 rømte det 212.000 fisk i Chile.