Utviklingsdirektør i nederlandske Albatros Technology, Arne Ramstad, ber Fiskeridirektoratet tenke på hva som skjedde med den finske mobilgiganten Nokia når de behandler søknader om utviklingstillatelser.
I juni fikk nederlandske Albatros avslag på søknad om ni utviklingstillatelser for konseptet «AquaBarge» – en lekter med lukkede produksjonsenheter og RAS-anlegg. Albatros, eid av Heerema Fabrication Group, var det første utenlandskregistrerte selskapet som søkte om slike tillatelser. Selskapet klaget senere på avslaget.
Nå har Fiskeridirektoratet levert sin klageinnstilling. Vedtaket om avslag opprettholdes med begrunnelse i at det omsøkte konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon». Saken er oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet for klagebehandling.
Arne Ramstad sier til iLaks at de respekterer avgjørelsen fra Fiskeridirektoratet, men understreker samtidig at med den stadig raskere teknologiske utviklingen, er det viktig å være i front og ikke bare se etter muligheter for å avslå nye utviklingskonsepter. Direktoratet har avslått 59 søknader så langt.
– Jeg kaller det Nokia-syndromet. Nokia var verdens største mobilselskapet, men trodde ikke på touchskjerm og apper. Å kombinere elementer fra PC og mobiltelefon var ikke logisk for Nokia, og vi så alle hva som skjedde. Jeg tror det er et godt råd å tenke på dette når nye konsepter skal evalueres, sier Ramstad.
– Må se hva sluttproduktet bringer
I likhet med da iLaks snakket med Ramstad i sommer spør han hva det egentlig innebærer at et konsept oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».
– Betydelig innovasjon handler ikke om å evaluere om en lekter eller et RAS-system eksisterer. Det handler om å se hva det nye sluttproduktet bringer til markedet eller miljøet, argumenterer Ramstad.
Ramstad viser til at statsminister Erna Solberg ved flere anledninger har sagt hvor viktig havet er for fremtidig utvikling i Norge.
– Dette kan bare skje hvis vi tar skritt i riktig retning med tanke på avfallsbehandlingen, og sikrer at vi er i front på teknologi, sier Ramstad, og hevder konseptet til Albatros oppfyller begge disse vilkårene.
Setter sin lit til departementet
Nå håper han Nærings- og fiskeridepartementet kommer til en annen konklusjon enn Fiskeridirektoratet.
– Vi håper fortsatt at dette konseptet kan bli utviklet i Norge, før vi lanserer det globalt.
Men Ramstad utelukker ikke at man går videre med konseptet, skulle det bli avslag også hos departementet. Fiskeridirektoratet mener søknaden fra Albatros er dominert av landbasert teknologi, og således kan få tillatelser til landbasert akvakultur vederlagsfritt fra staten.
– Denne uttalelsen er naturligvis interessant for vår videre utvikling av konseptet, avslutter Ramstad.