Albatros Technology fikk nei til utviklingstillatelser: – Hvor går grensen for hva som er innovativt?

Nyheter
1877

Nederlandske Albatros Technology var det første utenlandskregistrerte selskapet som søkte om utviklingstillatelser, men fikk nei fra Fiskeridirektoratet til konseptet «AquaBarge». Nå vurderes en klage.

– Vi skal sette oss ned og gå nøye gjennom avslaget, og se om det er grunnlag for en anke, sier Arne Ramstad til iLaks. Ramstad er Business Development Manager i Albatros Technology, og har vært med i prosjektet fra starten av.

– Det er ingen panikk, bedyrer Ramstad etter avslaget.

Vil komme med argumenter
Selskapet hadde søkt om ni utviklingstillatelser for «AquaBarge», som er et sjøbasert anlegg for påvekst av laks i et lukket system basert på RAS-teknologi. Lekteren har en lengde på 195 meter, en bredde på 55 meter og en dybde på 22 meter. Planlagt produksjon er 10.000 tonn laks per år.

Anlegget er planlagt plassert i Sauda i Rogaland, men Fiskeridirektoratet sier altså nei til utviklingstillatelser. Begrunnelsen er at konseptet ikke oppfyller villkåret om «betydelig innovasjon». I vedtaksbrevet påpekes det klart at både RAS- og lekterteknologi som skal benyttes i «AquaBarge» er kjent teknologi.

Ramstad sier de vil gå gjennom momenter som går på det innovative.

– Hvor går grensen for hva som er innovativt? Vi må komme med argumenter for vår løsning som dekker det innovative. Jeg mener det er lurt å prøve ut forskjellige løsninger, uavhengig av hvor innovativt det er, sier Ramstad, men legger til at han har forståelse for at Fiskeridirektoratet må følge sitt regelverk og sine vurderinger.

– Det har vi respekt for, og Fiskeridirektoratet har opptrådt veldig ryddig i prosessen, sier han videre.

Ser forbedring sammenliknet med landbasert RAS-anlegg
Direktoratet skriver likevel i sitt vedtak at det er et visst element av nyhet med konseptet. Dette fordi det kombinerer RAS- og lekterteknologi, og at kan bli det første flytende RAS-anlegget. Direktoratet legger likevel til at de ikke ser en stor forbedring sammenliknet med landbaserte RAS-anlegg.

Ramstad er av en annen oppfatning.

– Dette anlegget gjør ingen inngrep i sårbar natur. Vi er flytende og mobile. Så lenge det er en fjord kan man ligge der. Det er det som er det geniale, og designet er spektakulært.

Ramstad fremhever også at rundt 80-90 prosent av teknologien i «AquaBarge» er norskprodusert. Det er Aquaoptima i Trondheim som har designet selve anlegget. I tillegg er både Nofima og SINTEF med på laget.