Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, sier Norge ikke kommer med et nytt regelverk i forbindelse med forbudet mot eksport av såkalt produksjonsfisk.
Tirsdag skrev iLaks at Danish Seafood Association (tilsvarende Sjømat Norge), klager inn det norske eksportforbudet for produksjonsfisk til EFTAs overvåkingsorgan, ESA.
Målet er å få opphevet eksportforbudet – et forbud som fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) har sagt han vil beholde.
– Her vil han få tommelen opp og klapp på skulderen fra foredlingsbedriftene langs hele kysten, sa Robert Eriksson i Sjømatbedriftene om uttalelsen fra fiskeriministeren.
Når iLaks spør Eriksson hva han tenker om klagen fra Danish Seafood Association, minner han om at EØS-avtalen som Stortinget godkjente i 1992, ikke omfatter bestemmelsene om blant annet felles fiskeripolitikk.
Han understreker at Norges praktisering og regler knyttet til foredling av produksjonsfisk alltid har vært de samme.
– Jeg konstaterer at etter 26 år begynner våre danske venner å reagere. Norge kommer ikke med noe nytt regelverk som innebærer forbud mot eksport av prodfisk. Norge tar kun og viderefører de reglene som har vært gjeldende i snart 30 år. Jeg er svært glad for at vår fiskeriminister er like opptatt som oss i å skape arbeidsplasser i Norge, sier Eriksson.
– Jeg forventer at de er konsistent i sin tilnærming
Han synes argumentasjonen til Danish Seafood Association i klagen er «noe søkt», og kommer samtidig med en oppfordring til danskene.
– Jeg forventer at de er konsistent i sin tilnærming og vil kjempe like hardt for å få fjernet importtollen på 12-13 prosent når det gjelder bearbeidet fisk fra Norge og inn til EU. Det blir litt underliggende at de kjører den argumentasjonen de gjør om de samtidig vil beholde et regelverk med proteksjonisme hva gjelder importtollen på norsk bearbeidet fisk.
iLaks har forsøkt å få en kommentar fra Poul Melgaard Jensen i Danish Seafood Association. Han ønsker ikke å svare på uttalelsene fra Eriksson.
– Jeg tenker at det ikke tjener noe formål å diskutere dette via media. Det kan fort bli litt kunstig, svarer han i en e-post.
Kan ta opptil et år
iLaks har også henvendt seg til ESA. De opplyser at de som regel bruker maksimum et år på å behandle en slik type klagesak, men at saksbehandlingstiden kan avhenge av sakens kompleksitet.
Ifølge ESA er det to mulige utfall. Enten lukkes saken, ellers så går man videre med saken til traktatsbruddprosedyre eller tilsvarende. Første skritt vil isåfall være et formelt åpningsbrev til Norge.
Robert Eriksson vil ikke spekulere i hva utfallet av klagen blir, eller hva de eventuelt gjør hvis klagen tas til følge.
– Jeg skal vokte meg vel for å være spåmann. Det får vi ta og vurdere om det skulle bli en realitet, avslutter han.