Steinsvik lanserer pelletdeteksjon via kamera

Nyheter
1650

Utstyrsleverandøren Steinsvik ønsker å hjelpe oppdretterne til å utnytte fôret mer effektivt.  

Løsningen som selskapet lanserer under Nor-Fishing er pelletdeteksjon via kamera. En egenutviklet boks med en prosessor plasseres i strømskapet ute på merdene, og gjennom en modul i programvaren kan man kontrollere fôringen.

Denne plasseres i et strømskap på merd. FOTO: Sharon Olsen

– På et vindu på skjermen kan man registrere hvor mange fôrpellets som ramler ned på en viss dybde der hvor kameraet er. Man kan sette limits eller nivå, og hvis det kommer over dette nivået, vil den personen som sitter å få fôrer og har mange anlegg få et varsel om dette om at det foregår overfôring. Dette er veldig viktig når man fôrer mange ringer samtidig. Man kan fôre uten å måtte følge med på skjermen konstant, sier markedsdirektør i Steinsvik, Per Ivar Lund, til iLaks.

Det er også lagt til rette for å utvide med flere moduler i programvaren.

– Vi tenker på biomasse, vi tenker på appetitt, bevegelsesmønster til fisken og lusetelling. Vi tar pelletdeteksjon først, fordi vi føler oss trygg på at det er det markedet vil ha nå, sier Lund.

Ifølge markedssjef Tore Laastad har også boksen en selvlærende algoritme.

– Basert på hva brikken opplever av pellets i sjøen og hvordan røkteren agerer, så vil også algoritmen oppdatere seg, forklarer Laastad.

FOTO: Sharon Olsen

Lang tid på testing
Men ifølge både Lund og Laastad er fortsatt den menneskelige faktoren viktig.

–  Kombinasjonen med mennesket som kan sitte der og være ekspert, er veldig viktig for å få enda bedre utnyttelse av fôret. Han som styrer må gjøre valgene, og en god høyrehånd er viktig for å få full effekt av systemet, sier Lund.

Steinsvik forteller de har brukt lang tid på testing.

– Med Steinsvik sitt navn tør ikke vi å prøve og feile, fordi det gir konsekvenser for resten av virksomheten, sier Lund.

FOTO: Steinsvik

– Du kan nærmest mishandle båten
Men dette er ikke den eneste nyheten som Steinsvik lanserer under Nor-Fishing. Selskapet presenterer også båten Steinsvik HardRIB.

– Før ble HardRIB lagd i Chile, og sendt til Norge med containere. Men av flere grunner var vi ikke helt fornøyd. Markedet for denne type båter er stort, og vi ønsket å bygge en båt som var veldig fleksibel og tilpasningsdyktig. Vi hadde to krav. Den måtte gå «skitfort» og tåle sjø, sier Per Ivar Lund til iLaks.

Ifølge Lund har båten en motor på rundt 250 HK, og veier 1.600 kilo. Båten kan gå i nærmere 50 knop. Den har plass til tre europaller.

– Vi har mange interessenter allerede, og regner ikke med vi kan ta med oss båten hjem som vi har på utstilling under messen, sier Tore Laastad.

Han sier båten har en «enormt god levetid».

– Den kan ligge å slå i 30 år i en stål- eller betongflåte eller merd og ikke få hull. Du kan nærmest mishandle båten, og den vil være like hel, sier Laastad.

Fra Steinsvik stand på Nor-Fishing. FOTO: Sharon Olsen

– Det er en styrking av forskning og utvikling
Tidligere i dag ble det også kjent at Steinsvik omorganiserer kontoret i Austevoll. Per Ivar Lund sier dette var nødvendig.

– Det er styrking av forskning og utvikling. Vi ser at markedet krever speed. Det å kontrollere utviklingen og være litt mer samordnet på det, det er det vi trenger. Det er en investering i fremtiden. Det vi hadde på Austevoll var en stor bygningsmasse. Det passet ikke oss å drive videre på den måten med så fragmentert utvikling. Vi sentraliserer for å være tettere på kundene, avslutter Lund.