Feteste eksportmarginer siden 2010: Her er vinnerne og taperne

Nyheter
1475

Milliardselskapene dro opp inntjeningen i eksportleddet.

Etter å ha gjort opp et tungt år i 2016, kunne norske lakseeksportører ifjor glede seg over den beste lønnsomhet på syv år. De 23 eksportselskapene iLaks har gjennomgått regnskapene til solgte fisk for 47,77 milliarder kroner i fjor, og er således representative for det samlede salget av laks og ørret fra Norge.

Drar lasset
Til sammen fikk de et driftsresultat på 958 millioner kroner. Det holdt til en driftsmargin på 2,03 prosent – nesten et halvt prosentpoeng over 2016-nivået. Slett ikke dårlig for en forretningsmodell som stort sett består i å kjøpe og selge fisk.

Det er de tunge aktørene som drar lasset.

Storfisken Lerøy Seafood (tidligere kjent som Hallvard Lerøy) solgte sjømat for 15,7 milliarder kroner. Det holdt til et driftsresultat på 328,3 millioner kroner. Måløys flaggskip Coast Seafood noterte seg for en driftsmargin på 2,3 prosent – den høyeste siden 2010. Ocean Quality la bak seg tidenes beste resultat og driftsmargin i fjor, mens Norwell nær doblet resultatet fra 2016.

Lønnsom
Mest lønnsom var imidlertid en gammel kjenning.

Strandakaren André Skarbø og hans heleide Platina Seafood noterte seg for første gang for milliardomsetning ifjor, og dro i land en driftsmargin på 4,3 prosent. Det var et hestehode foran eksportvirksomheten til Firda Seafood på 4,1 prosent.

Tapere
På taperlisten troner problemselskapet Global Salmon i ensom majestet, etter å ha tapt 3,8 millioner kroner. Også Russland-spesialist Orion Seafood la frem underskudd for 2017, etter et nytt år med svært lav aktivitet. Også Nils Williksen måtte bite i seg et underskudd i fjor.

Det er høy etterspørsel etter norsk sjømat. Omsetningen til de overnevnte eksporørene er nær blitt firedoblet på ti år.

I denne tiårs perioden har det tidvis vært et bilde med stadig tynnere marginer, ikke minst i 2016 som var det svakeste året, målt i lønnsomhet, siden 2008. 2017 ble imidlertid et svært oppløftende år for eksportleddet, og kan bære bud om bedre tider i årene som kommer.