Ny overraskelse for fôrselgerne: Fra kald vinter til varm sommer?

Kommentarer
8458

Kan sjøtemperaturene igjen spille oppdretterne et puss i år?

«Det var den sumaren det var so djevla turt», skrev Jakob Sande. Sunnfjordpoetens beskrivelse av den magre fangst i potetåkrene i hans hjemlige Dale gir unektelig assosiasjoner til året i år.

For 2018-sommeren ser også ut til å falle i den kategorien. Fuktgivende og kjølende regn har det vært lite av. Med påfølgende varmerekorder og skogbrannfare for hele Sør-Norge. Den tidlige varmebølgen, som har rullet i store deler av mai, følger kun to måneder etter stivfrosne mars, den kaldeste vårmåneden i manns minne.

Dempet
Nettopp den kalde marsmåneden dempet effektivt utfôringen til landets oppdrettere og nærmest egenhendig løftet lakseprisen til nivåer som knapt er sett siden midten av 1980-tallet. Skjønt, en råsterk etterspørselsvekst, ikke minst drevet av asiatiske konsumenter, skal også ha en del av den æren.

Det tar tid å varme opp sjøen etter en kald vinter. Det preger da også fôrsalget som har holdt seg lavt så langt vi har salgsstatistikk for 2018. Ifølge Akvafakta var det per uke 17 solgt seks prosent mindre fiskefôr (til laks og ørret) i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Kom mai, du skjønne milde
Men den ekstraordinære varmen har særlig gjort seg gjeldende i mai. Og nå har snitttemperaturene i norske oppdrettsanlegg endelig passert fjorårets. Per uke 21 var det av Lusedata.no målt 9,1 grader i gjennomsnitt i sjøen ved 513 norske oppdrettsanlegg – 0,3 grader over samme tid i 2017.

Varmen skal visst holde seg en stund. I hvertfall hvis en støtter seg til langtidsvarselet til Yr.no. På Vestlandet er det allerede anstendige badetemperaturer for oss landkrabber.

Laksen, som ikke er like varmekjær som oss, kan fort oppleve 13-14 grader langt nede i merdene – som er optimalt for dens appetitt, fôring og tilvekst.

Risiko
Ja, med det vi idag ser av værvarsel, kan det saktens se ut som om 2018 kan bli et værmessig svært usannsynlig år. Med en usedvanlig kald seinvinter, med lav tilvekst i sjøen, fulgt opp av en varm sommer.

Risikoen ved det sistnevnte ligger naturligvis i at det kan bli for varmt – som også er negativt for laksens evne og vilje til å ta til seg næring. Denne avtar kraftig over 18-19 grader.

I så tilfelle vil den nå for laksen gunstige temperaturutviklingen bli et forbigående fenomen, i hvertfall ved de varmeste oppdrettslokalitetene i Sør-Norge.

Så, innmellom iskjøp og soling, er det for fôrselgerne og oppdretterne grunn til å håpe at det ikke blir en for varm sommer.