På fredag får Strand i Ryfylke Norges mest moderne opplæringssenter for havbruk

Nyheter
2881

Fredag 25. mai står fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal for den offisielle åpningen av det nye senteret for havbruk og miljøteknologi ved Strand videregående skole.

Nybygget er på cirka 2000 kvadrartmeter og utstyrt for å gi elevene en moderne og framtidsrettet opplæring innen resirkulering av fersk- og saltvann (RAS), moderne miljøovervåking, algereaktor for produksjon av mikroalger og akvaponic. Nybygget har konsesjon for oppdrett av mange arter fersk- og saltvannsfisk, og skal gi elevene muligheter til å lære om artenes livsstadier, både de som er i kommersielt oppdrett i dag og fremtidige arter.

Algereaktoren gir elevene mulighet til å lære om produksjon av mikroalger, som er grunnlaget for alt liv i havet. Mikroalger fra norske farvann kan muligens erstatte fiskeolje i fremtidens fiskefor. En algereaktor viser hvordan man kan produsere disse på effektiv og automatisert måte, samtidig som den gir innblikk i biologiske prosesser og vannkjemi som er sentralt i realfag på studieforberedende utdanningsprogram.

Ifølge rektor Erik Danielsen har elevene ved skolen i en årrekke hatt svært høy gjennomføringsgrad, betydelig høyere enn landsgjennomsnittet. 92,5 prosent av yrkesfagelevene fullfører og består opplæringen. Rektor fremhever at det nye senteret skal høyne kvaliteten i det faglige tilbudet for elevene på havbruksfag. Dette for å bidra til rekruttering av ungdom med høy kompetanse til havbruksnæringen, som ifølge regjeringen skal femdoble verdiskapningen innen 2050.

For første gang i videregående skole er også elever på studiespesialiserende utdanningsprogram koblet mot havbruk. Nye realfagslaboratorier ligger i tilknytning til akvahallen og muliggjør samarbeidsprosjekter mellom realfag og havbruk. Alle elevene på vg1 studieforberedende vil neste skoleår få inn emner fra havbruksfag som en styrking av naturfagundervisningen.

Naturbruk ved Strand vgs har de to siste årene hatt rekordsøkning av elever og antall elevplasser har økt kraftig. Mens det tidligere år normalt var cirka 35 elever, er det dette skoleåret 54 elever. Neste skoleår, 2018/19, vil avdelingen ha hele 75 elever og i 2019/20, etter opprettelse av vg3-tilbud, vil det bli nærmere 100 elever på naturbruk.

Rektor Erik Danielsen understreker at skolen ikke bare skal være størst på havbruksutdanning i Norge, men også jobbe hardt for å få frem den faglige og sosiale kompetansen til den enkelte elev, noe som ligger nedfelt i skolens visjon – «Det beste i den enkelte».

Den offisielle åpningen skjer førstkommende fredag formiddag.