Inntjeningsmulighetene er gode dersom floridaoppdretteren lykkes. Men DNB Markets vil ikke vekte det med særlig høy sannsynlighet.
«Dersom de lykkes vil de produsere om lag 90.000 tonn [laks] i 2026, og generere en EBITDA på 535 millioner dollar. Basert på en 20 prosent sannsynlighet for suksess, tar vi opp dekning på aksjen med en kjøpsanbefaling og kursmål på 68 kroner».
Slik innleder DNB Markets’ to aksjeanalytikere Alexander Aukner og Tone Bjørnstad Hanstad sin første analyse av pionérselskapet innen landbasert oppdrett av laks i stor skala. Atlantic Sapphire er allerede notert på den såkalte OTC-listen, og er dermed fritt omsettelig.
Skala
I analysen, som ble offentliggjort fredag 6. april, legger analyseduoen til grunn at oppdrettselskapet, med tickeren ATLAS, vil begynne å tjene penger allerede neste år – utelukkende basert på slaktefisk fra det danske datterselskapet Langsand Laks. De store pengene vil imidlertid først genereres i Florida, etter at selskapets enorme landbaserte anlegg kommer i drift.
«Hvis vellykket beregner vi en fair value på 339 kroner per aksje på fullt utvannet basis, som vi bruker en 20% sannsynlighet for suksess, og dermed er vårt kursmål på 68 kroner. Etter vår mening er dette ikke et 2026-case, men et 2020-case. Slakt fra USA-fase 1 i 2020 vil bevise konseptet, som vi tror vil føre til at markedet raskt diskonterer inn de følgende faser. Dermed vil hovedparten av aksjekursøkningen skje mellom nå og første amerikanske slakt i andre kvartal 2020″, heter det videre i analysematerialet.
Risiko
En investering i Atlantic Sapphire bærer i seg en betydelig risiko. Det legger ikke DNB Markets skjul på.
«I det danske testanlegget, Langsand Laks, har det gradvis blitt oppnådd kunnskap og gjort de «nødvendige feil» i mindre skala. Selskapet har håndtert bakteriell sykdom, tidlig kjønnsmodning, feil smak og forgiftning, men er nå på et punkt der de er trygg på at prosessen er biologisk mulig. Den neste fase kommer til den skalaen som trengs for å bevise at den er økonomisk levedyktig.»
Atlantic Sapphire-aksjen er sist omsatt på 34 kroner. Dersom DNBs kursmål nås, innebærer det temmelig nøyaktig en dobling av dagens aksjekurs.
Binær
I analysen opererer DNB Markets med en lakseprisforutsetning på 78 kroner (ti dollar) per kilo for 2021-2026. Dette er basert på en pris FOB oppdretter i Norge på 57 kroner, 14 kroner i transportfordel (til USA-markedet) og syv kroner i produktpremie (made in USA).
Mange investorer iLaks har snakket med vurderer risikoen ved en investering i Atlantic Saphire som binær; enten lykkes de eller så mislykkes de. DNB deler ikke denne oppfatningen.
«Vi ser ikke risikoen som binær. Derfor er vi komfortable med vår 20 prosent sannsynlighet for suksess», heter det i analysen. «Basert på resultater fra det danske pilotanlegget (som har vist produksjonsutbytte i tråd med og over amerikanske budsjett) og andre prosjekter, tror vi at risikoen ikke er om Atlantic Sapphire vil produsere 95.000 tonn eller null tonn i USA, men om de kan produsere 9.500 tonn eller 5.000 tonn.»