Dyrker salat basert på avfallsstoff fra settefisk

Nyheter
3500

Gründer Vibeke Evensen leder et pilotprosjekt i Stordal i Møre og Romsdal hvor hun dyrker salat fra avføring av fisk. Nå vil hun gå kommersielt.

Et system bygd på akvaponi. Det er dette Evensen holder på med i en gammel møbelfabrikk. Kort sagt innebærer det et økosystem med nullutslipp hvor man benytter avfallsstoff i vannet fra settefisk som næring til planter som dyrkes innendørs, skriver Sunnmørsposten.

Det er satt opp tre fiskekar som nylig rommet 10.000 smolt. Akkurat nå er det tomt, men en ny leveranse forventes i desember.

Vannet som kommer fra fiskekarene blir filtrert og legger igjen en biomasse. Denne biomassen er god næring for plantene. Prosessen rengjør vannet og fører det tilbake til fiskekummene, eller eventuelt til avløp.

– Tanken er å standardisere dette og koble til flere settefiskanlegg som kan nyttiggjøre seg av rent vann fra plantene, sier Evensen til Sunnmørsposten.

Inspirasjonen har hun hentet fra Japan, som ifølge Evensen tok i bruk samme teknologi etter jordskjelv og Tsunami i 2011, samt radioaktivt utslipp fra kjernekraftverket i Fukushima. Dette fordi jorden var blitt helt ubrukelig.

Nå ønsker hun å gå kommersielt, gjennom Facebook i såkalte REKO-ringer. REKO står for rent konsum. Alt som behøves er produsenter og konsumenter, og bestillinger skjer via kommentarfeltet i en REKO-ring på Facebook.

– Ordningen med Facebooksalg startet i Frankrike og har tatt veldig av i Finland. I løpet av fire år er 300.000 finlendere kommet med i REKO-ringer, og de har nådd en omsetning på 30 millioner kroner, sier hun til Sunnmørsposten.