– Vi trenger 12-13 konsesjoner for å realisere disse prosjektene

Nyheter
2164

Marine Harvest håper fortsatt på flere utviklingskonsesjoner for sine fire konsepter.

– Den viktigste delen av Marine Harvest er Norge. Det er her vi produserer mest, det er her vi tjener mest penger og det er her vi vil utvikle oss i tiden fremover.

Det sier styreleder Ole-Eirik Lerøy under fredagens Havkonferanse i Grieghallen i VM-byen Bergen.

Nullvekst
– Faktum er at norsk lakseproduksjon har ikke vokst – på femte året. Vi har utfordringer så det rekker, medgir Lerøy, og viser da særlig til luseutfordringen, men også rømningsproblematikken.

Marine Harvest ser for seg produksjon av storsmolt, på land eller sjø, samt lukkede matfiskanlegg som mulige og nærliggende løsninger for å bøte på begge disse problemstillingene. I den anledning har oppdrettselskapet lagt inn en del ressurser på innovative søknader for utviklingskonsesjoner.

Fire konsepter
– Vi har søkt fire konsepter; to lukkede anlegg i «Egget» og «the Donut», Beck cage (et nedsenkbart anlegg for bruk på eksponerte lokaliteter), samt å ta i bruk lastebåter til lukkede anlegg inne i fjordene våre.

Samtlige av ideene er svært kapitalkrevende – atskillig dyrere enn dagens standardløsning med åpne merder.

– Felles for disse prosjektene er at de er fullskalaprosjekter, det vil si at vi trenger 12-13 konsesjoner for å realisere disse prosjektene, påpeker han.

Ikke nok
– Det er to år siden dette prosjektet (utviklingskonsesjoner – red. anm.) ble lansert. Det er bare et par konsepter som har gått gjennom, sier han, uten å nevne at ingen av Marine Harvests konsepter har fått nok utviklingskonsesjoner for å sikre fullskalaproduksjon.

Men han og resten av Marine Harvests ledelse har åpenbart ikke gitt opp kampen om å sikre seg flere utviklingskonsesjoner.