Sveitsisk oppdretter bygger eget røykeri

Nyheter
1894

Et landbasert oppdrettsanlegg vil installere sitt eget røykeri i løpet av noen uker.

Det rapporterer den sveitsiske nettavisen Sudostschweiz.

Oppdrettsanlegget, i byen Lostallo, i Graubünden i sørlige Sveits, er det første oppdrettsanlegget av denne art i det kystløse landet. Det ble bygget i vår av Swiss Alpine Fish AG, og oppdretter nå rundt 20.000 regnbueørret.

Optimistisk
Den første slakt av regnbueørret ble opprinnelig planlagt til påsken, men planen viste seg å være for optimistisk. Salget av den første fisken måtte bli utsatt med tre måneder, noe som hadde økonomiske konsekvenser. Aksjekapitalen måtte økes med 400 000 sveitsiske franc, omlag 3,3 millioner kroner. Hele anlegget koster rundt 146 millioner kroner, investert av en gruppe på tjue investorer og en stor sveitsisk bank.

Den første laksen kommer på markedet neste vår.

Butikk og røykeri
I de neste ukene vil et røykeri bli installert i samme bygning som oppdrettsanlegget. Ti prosent av den oppdrettede regnbueørreten blir deretter røkt i Lostallo. Resten vil bli levert til forhandleren Coop og til fiskehandlere.

Selskapet har allerede åpnet en butikk på gårdsplassen, slik at produktene fra oppdrettsanlegget kan kjøpes direkte der.

Rogn fra Island
Det sveitsiske anlegget planlegger å produsere 600 tonn regnbueørret hvert år.

Fisken svømmer i en 32 meter lang fisketank. Rognen flys inn fra Island annenhver måned. Selskapet brukte 200 tonn salt i de første tolv månedene for å sikre det nødvendige 4 ml saltinnholdet i vannet.