Velger å føre tradisjonen videre

Nyheter
1798

Jørgen og Daniel Wenberg har bestemt seg for å føre familiebedriften i oppdrettsnæringen videre i tredje generasjon. Men det er slett ikke alle som har etterkommere som vil overta.

Jørgen (23) og Daniel Wenberg (16) er søskenbarn. Deres felles bestefar Arild Wenberg var grunnleggeren av Wenberg Fiskeoppdrett, sammen med Jan og Edgar Wenberg.

-Jeg har tatt fagbrev i akvakultur og er ansatt som fagarbeider på anlegger. Jeg trives med jobben. Man får være mye ute og jobber med verdier. Målet er å sikte høyere. Å skaffe meg en høyere utdanning, sier Jørgen Wenberg som har hatt sommerjobb på Wenberg Fiskeoppdrett siden han fikk lov å jobbe.

Sommerjobb
Daniel Wenberg er noen år yngre, men 16-åringen har planene klare.

– Jeg begynner på videregående akvakulturlinja i Gildeskål til høsten. Målet er i første omgang å få fagbrev som fagarbeider. Det betyr to år på skole og to år med lærlingeplass, sier Daniel.

Sammen har de to ungdommene jobb på Wenberg Fiskeoppdrett. Selvsagt for å tjene penger i en jobb de liker, men også for å lære.

Lærer mye
– Jeg ser det veldig viktig å ha denne jobben. Gjør forefallende arbeid, men ser og lærer mye, sier Daniel Wenberg.

Fedrene Geir Wenberg og Ørjan Wenberg som styrer henholdsvis Salten Aqua og Wenberg Fiskeoppdrett er det ingen selvfølge at etterkommere vil overta det som nå er en lønnsom næring.

– Vi ser det rundt oss. Andre familiebedrifter som sliter fordi etterkommerne vil gjøre noe annet. Derfor er jeg svært glad for at Daniel og Jørgen ønsker en plass i bedriften og ikke minst har lyst, sier Geir Wenberg som også er aksjonær i Wenberg Fiskeoppdrett.

Viktig valg
– Jeg synes det er artig at neste generasjon er villige til å overta og legger opp sitt utdanningsløp for å satse på oppdrettsnæringen. Da jeg skulle ta valget var ikke alt like enkelt. Næringen slet i økonomisk motvind og hadde mange utfordringer. Det er kanskje litt lettere å overtale i dag, sier Ørjan Wenberg som synes det er flott av familiebedriftens framtid synes å være sikret med tanke på at noen vil drive dette videre.

Sommerjobb
Oppdrettsbedriftene i Salten har ansatt mange sommervikarer. Salten Aqua-systemet tar inn 25 ungdommer til sommerjobb i år. Det er først og fremst matfiskanleggene som gir ungdom tilbud.

En av de som sysselsetter flest ungdommer i ferietiden er Gildeskål Forskningsstasjon. Men også Salten Stamfisk, Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm tar inn ungdom for å få hjulene til å gå rundt.

40 på Cermaq
– Vi er veldig stolte over å kunne gi ungdom i nærmiljøet til anleggene noen uker jobb i sommer. Jeg føler at vi tar samfunnsansvar i tillegg til at vi selvsagt får inn arbeidskraft, sier Geir Wenberg.

– Vi ble på mange måter inspirert av Cermaq som denne sommeren har 40 ungdommer i sommerjobb. At vi som en langt mindre gruppering tar inn 25 ungdommer, er vi fornøyd med, sier Geir Wenberg.

God rekruttering
Are Kvistad i Sjømat Norge synes det er flott at havbruksnæringen åpner dørene for ungdom om sommeren.

– Vi ser at rekrutteringen har økt voldsomt de siste årene. Det er gutter som søker seg til utdanning på anleggene, mens jentene søker seg til jobber som laboratoriearbeid og fiskehelse, altså yrker som har relasjon til havbruksnæringen. Akkurat nå ser det veldig lovende ut, sier Kvistad.