– De har stor innflytelse i den norske debatten og på politikerne som er opptatt av å få «likes», sier Gerhard Alsaker til Finansavisen.
I forrige uke offentliggjorde han årsresultatet til sitt heleide Alsaker Fjordbruk. Der ble 2016 gjort opp med et driftsresultat på 710 millioner kroner.
– Hos noen få håndfuller av feite oppdrettere er det lite «likes» å hente. Det er mye mer å hente hos hylekoret som tror maten kommer dettende inn i butikken fra ingensteds, sier Alsaker.
500 milliarder
Han tror ikke på nevneverdig vekst i lakseproduksjonen i årene som kommer.
– Det blir helt marginalt fremover. Alle står og slår ut med armene i festtaler, og prater om hvordan sjømat skal overta for oljen i fremtiden, sier han, og viser til regjeringens mye omtalte målsetning om 500 milliarder i omsetning fra sjømat i 2050.
– Altså, pr nå produserer vi 1,2 millioner tonn laks hvert år. Den enkleste måten å nå myndighetenes målsetning er å holde produksjonen konstant. Om du holder produksjonen konstant til 2050, så får du 400 kroner kiloen og da har du 500 milliarder i omsetning, sier tysnesoppdretteren til Finansavisen.
Definisjonen på bærekraft
Alsaker avviser både offshore-produksjon og produksjon på land.
– Skulle jeg investert sånne penger, ville produksjonen endt nærmere markedet et sted. Der kostnadene er lave og hvor de kan produseres i kortbukser, fremfor å skamfryse med neglesprett midtvinters i Norge.
Men han er uansett ikke tilhenger av landbasert lakseproduksjon, særlig ikke fra et bærekraft og miljøperspektiv.
– Det å pumpe vann opp på land er ikke det. Du pakker ikke inn vindmøller og kobler på en vifte for å lage vind til å drive vindmøllene rundt. Det er naturen som drar rundt vindmøllene og det er naturen som driver vannutskifting i fjordene. Det er definisjonen på bærekraft.