Nekst-gründer oppfordrer til rask handling

Nyheter
1968

Det har gått seks måneder siden søknaden deres ble sendt inn, uten at de har fått svar. Steinvik og Pure Farming måtte vente et helt år. Martin Ramsdal i Nekst oppfordrer til enda høyere tempo. 

– Ei kort saksbehandlingstid er positivt for innovasjonen og veksten i næringa, sier Ramsdal til iLaks.

Han advarer om at en lang behandlingstid kan bli en brems på innovasjonen i næringa, samtidig som han uttrykker stor respekt for Fiskeridirektoratet og den jobben de skal gjøre med å behandle så mange og kompliserte søknader.

Nylig ble det klart at Steinvik og Pure Farming fikk avslag på sine utviklingssøknader etter å ha ventet et helt år.

Venter i spenning
Nekst venter fortsatt på avgjørelse i forbindelse med deres søknad om 16 konsesjoner.

Oppdrettsplanene til Nekst innebærer en landbasert smoltproduksjon på 20 millioner individer á 2,7 kilo – noe som innebærer en biomasse på 20 000 tonn. Dette skal kunne redusere sjøfasen til seks måneder.

– Det vil bli bygging uansett, men om de 16 løyvene ikke blir godkjent, vil vi måtte tilpasse landanlegget til det vi kan produsere i sjø, sier Ramsdal til Firdaposten.

Likevel vil det innebære at de ikke kan dimensjonere produksjonen så stort som de i utgangspunktet ønsker.

Bekymret for næringa
Han bedyrer samtidig at han mest av alt tenker på vegne av næringa – og at en lang behandlingstid ikke nødvendigvis får så store konsekvenser for Nekst.

– Investorene våre er foreberedt på å måtte vente i opptil ett år. Vi har signert avtaler med investorene våre, slik at det ikke er et så stort faremoment for oss med lange behandlingstider. Men for næringa generelt sett er det ille.

Ramsdal har også tatt opp problemstillingen i møte med fiskeriminister Per Sandberg. Ministeren skal da ha gitt uttrykk for at de allerede har satt inn større ressurser i å korte ned saksbehandlingstiden.

Til iLaks sier Ramsdal at han oppfattet dette som et godt svar, og at han har trua på at fiskeriministeren vil følge opp dette på en tilfredstillende måte.