Brennpunkt filmet uten tillatelse

Nyheter
1465

NRK Brennpunkts dokumentar «Lakseeventyret» har fått mye pepper i fagpressen etter at den ble sendt i november. Blant dem som stilte kritiske spørsmål var elevene ved Guri Kunna videregående skole. Elevene var særlig opptatt av filmingen ved og under et oppdrettsanlegg, samt det faktum at det ble fremvist og filmet forskjellig fisk i forbindelse med avliving av en påstått rømt oppdrettslaks.

NRK Brennpunkts redaktør Odd Isungset kom raskt på banen, og avviste feil i programmet. Han bemerket at fargene i undervannsfilmingen er fargekorrigert, men opplyste ikke hvilken oppdrettslokalitet det var dykket og filmet under.

Et tilfeldig valgt anlegg
– Elevene stiller også spørsmålstegn ved bildene vi bruker av dykkere ved et oppdrettsanlegg. De dykket uten oksygen ved et tilfeldig valgt anlegg, og de gikk ned til mellom 20 og 30 meter uten oksygen. De filmet utenfor merdene, og under og ved siden av en merd med full lakseproduksjon, svarte Isungset til iLaks.

Les også: Våken Kunna-ungdom lover bra

Å dykke nært et oppdrettsanlegg er ulovlig ifølge akvakulturdriftsforskriften § 18. Der fremgår det at «Det er forbudt å drive fiske nærmere anlegget enn 100 meter og å ferdes nærmere enn 20 meter.»

iLaks’ spørsmål om hvilke presseetiske vurderinger som er gjort ved filmingen har Isungset ikke valgt å svare på. iLaks har gjentatte ganger de siste ukene, per epost og telefon, søkt kommentar både fra Isungset og Brennpunkt-redaksjonen.

Henvendelsene er ikke blitt returnert.

Her filmer NRK Brennpunkt innenfor ferdselsforbudssonen. Foto: Skjermdump NRK

Forelegg
Forvaltningspraksis fra Fiskeridirektoratet taler for stive bøter ved brudd på ferdselsforbudet.

– Vi har to saker knyttet til brudd på akvakulturdriftsforskriften § 18 om fiske- og ferdselsforbud. I juli 2015 ble det gitt et forelegg på 15 000 kroner til en som drev tilrettelegging av turistfiske i forbindelse med at gjester hos ham fisket innenfor 100 meters grensen, og ved et tilfelle brøt ferdselsforbudet (20 meters grensen), ved en lokalitet tilhørende Alsaker Fjordbruk AS, sier Henrik Hareide, seksjonssjef ved tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet, til iLaks.

– Den andre saken er fra høsten 2015, da en rekefisker fra Brønnøysund gikk helt inn til et anlegg tilhørende Nova Sea AS. Han fikk et forelegg på 10 000 kroner.

– Begge disse foreleggene er vedtatt, og indikerer dagens straffenivå for denne typen brudd på fiske- og ferdselsforbudet, fortsetter Hareide.

Kan anmelde
Fiskeridirektoratet er naturligvis kjent med NRKs filming i den aktuelle dokumentaren.

– NRK Brennpunkt ble i september i år gjort kjent med at de måtte ha dispensasjon fra fiske- og ferdselsforbudet i § 18 i akvakulturdriftsforskriften for å kunne filme innenfor ferdselsforbudssonen. Vi mottok ikke en slik søknad, og kjenner ikke til hvordans NRK Brennpunkt fikk gjennomført sine opptak. I sakene jeg refererte til var det oppdrettsselskapene som anmeldte forholdene til politiet. Fiskeridirektoratet kan selv anmelde slike hendelser til politiet, dersom vi finner grunnlag for det, påpeker Hareide.

– Er det aktuelt å anmelde Brennpunkts filming til politiet?

– Nei, det er per i dag ikke aktuelt å anmelde dette forholdet til politiet. Fiskeridirektoratet er samtidig opptatt av at alle respekterer fiske- og ferdselsforbudet, som skal bidra til forebygging av rømming og smittespredning, og vil vurdere å skjerpe praksisen i forbindelse med slike lovbrudd dersom vi får flere slike hendelser.

Etter at denne artikkelen ble publisert, valgte Brennpunkt-redaktør Odd Isungset å besvare iLaks’ henvendelser. Han svar kan du lese her.