De økte eksporten, først og fremst av laks og ørret, med til sammen 2,9 milliarder kroner fra 2014 til 2015. Det viser beregninger gjort av iLaks.
Omsetningsøkningen kom mens lakseprisen kun la på seg med marginale 2,3 prosent fra det ene året til det andre.
Stor og lønnsom
Den ubestridt største fiskeeksportøren i landet, Hallvard Lerøy, sto bak nær en tredjedel av salget. Med en omsetning på vel 11 milliarder kroner er eksportavdelingen til Lerøy-konsernet i en egen liga på volum.
Hallvard Lerøy, som ikke må forveksles med den avdøde gründeren med samme navn, har over tid også vært svært lønnsom. De siste ti år er det kun to aktører, Inter Sea og Platina Seafood, som har levert høyere snittmarginer.
Seks eksportfirma omsatte laks og ørret for mer enn en milliard kroner ifjor. Hallvard Lerøy fikk følge av Ocean Quality, Coast Seafood, Seaborn, Sekkingstad, Nils Williksen og Norwell i milliardklubben.
Konkurransen hardner til
Samlet underliggende eksportvekst til tross, konkurransen og kampen om både råstoff og kunder er beintøff. For det var ikke alle som opplevde salgsøkning i fjor. Front Marine, Gaia Seafood, Norwell, Bravo Seafood, Aalesundfisk, Orion Seafood og Firda Seafood måtte alle tåle redusert omsetning fra 2014 til 2015.
Samtidig ble avansen for fiskesalget slankere. Selv den klart mest lønnsomme eksportøren de siste årene, Andre Skarbøs Platina Seafood, måtte tåle marginfall fra 2014 til 2015 – nærmere bestemt fra 4,7 til 4,4 prosent.
Jumboplassen, med -9,4 prosent i driftsmargin, gikk til hardt prøvede Global Salmon som brukte våren i år til å forhandle frem en akkord med sine kreditorer.
Marginfall
Verken leverandører eller kunder gir ved dørene i denne bransjen, og driftsmarginene har blitt tynnere for eksportørene de siste årene. Medianmarginen i dette utvalget (som ikke inkluderer absolutt alle landets lakseeksportører) endte på 1,0 prosent i 2015. Til sammenligning var gjennomsnittsmarginen for de samme selskapene (eks Global Salmon) 1,4 prosent i perioden 2007-2014.