Lav slakting ga millionunderskudd for Langsand Laks

Nyheter
1437

Det landbaserte oppdrettselskapet Langsand Laks fikk et netto underskudd på 8,6 millioner kroner i 2015. Det er en halvering av 2014-resultatet som endte på -16,3 millioner kroner.

«Året i Langsand Laks var preget av biomasseoppbygging etter at oppdrettselskapet var startet på nytt i 2014, og hadde ikke inntekter før i desember måned når slakting ble påbegynt. For året 2016 budsjetterer Langsand Laks med overskudd», skriver Atlantic Sapphire, som eier 92,2 prosent av selskapet, i sin årsrapport.

Innovasjon
Langsand Laks følger dermed etter Danish Salmon som også bokførte underskudd i 2015.

Les også: Tapte 33,5 millioner kroner på landbasert laks

Styreleder Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire fremhever verdien i å ha Langsand Laks som et innovasjonssenter for landbasert fiskeoppdrett.

– Selskapet eier Langsand Laks i Danmark som er definert som ”global innovation center” i konsernet, og som har stor strategisk verdi gjennom å være det første kommersielle RAS anlegget i verden for matfisk av laks. Anlegget har vært i drift i fem år, og forventes å levere overskudd fra driften i løpet av 2016. Langsand Laks vil fortsette å  være et senter for utvikling og testing av forbedrende teknologier, metoder og prosesser, sier han til iLaks.

Mikroslakteri
Oppdrettselskapet driver sin virksomhet i den vestdanske badebyen Hvide Sande, en kort biltur nord for Esbjerg.

– Langsand Laks har i 2015 bygget ut et eget mikroslakteri, og har i 2016 en fullintegrert produksjon fra rogn til sløyd fisk i kasse under samme tak. Hittil i 2016 har fokuset vært å få startet opp slakteriet og tilpasset produksjonsplanen for optimal utnyttelse av anlegget, fortsetter Andreassen.

Erfaringene så langt har lagt grunnlag for økt produksjon.

– Vi har sett en gradvis forbedring av KPIs utover i 2016 med større og større slaktevekt på fisken og bedre og bedre produktkvalitet. Det er planlagt et byggetrinn 2 som vil øke kapasiteten til cirka 2.000 tonn årlig, og samtidig bygge inn økt redundans i driften. Selskapet er siden ombyggingen i 2014 fullstendig sykdomsfritt, påpeker han.