Tapte 33,5 millioner kroner på landbasert laks

Nyheter
471

Hirtshalsselskapet er verdens største landbaserte oppdretter av laks, med en produksjonskapasitet på 2.000 tonn laks årlig. Men slaktevolumene har lagt langt unna dette. For så langt har det vært tøft å få skikk på driften.

På tre år har Danish Salmon tapt 51,6 millioner kroner. Fjoråret ble det klart tyngste så langt, med et underskudd før skatt på 33,5 millioner kroner.

Lukt og spillvann
Selv i historiens beste laksemarked er de danske oppdrettspionérer langt unna å tjene penger. Egenkapitalen var ved årsskiftet negativ med 17,9 millioner kroner, og gjelden har steget til 89,7 millioner kroner, fremgår det av selskapets årsregnskap.

Les også: Millionunderskudd for Danish Salmon 

Det er flere årsaker til tapene.

I fjor vinter ble det klart at lukt og spillvann har kostet Danish Salmon et millionbeløp i ekstra utgifter og tapt omsetning.

– Vi har ikke slaktet etter planen, og derfor er vår inntekt forsinket med et halvt år. Det har samtidig kostet noen millioner å løse problemene med å rense det saltvannet vi bruker i produksjonen, uttalte styreleder og hovedaksjonær Ole Hatlebakk.

Ultimatum
På seinsommeren stilte Hjørring kommune et ultimatum. Fergebyen Hirtshals, hvor Danish Salmon har sitt anlegg, sliter med vedvarende luktproblemer, samt vesentlig mer spillvann enn forespeilet. Så ille er det blitt at lokale politikere har stilt krav til at problemet løses, eller så er det kroken på døren.

Les også: – Få styr på lukten eller lukk

Danish Salmon har blitt overrasket over at det har vist seg vanskeligere enn antatt å rense vannet i de store betongtankene hvor 150.000 laks svømmer inntil de blir slaktet ved eieren O.H. Fiskeeksports nærliggende fabrikk.

Danish Salmon har ikke returnert iLaks’ henvendelser mandag.