Vil samle all informasjon om oppdrett på ett sted

Nyheter
546

I dag rapporterer oppdrettsselskapene ulike data til ulike myndigheter, om luseproblemer, sykdommer, avlusning og medisinbruk. Anteo håper at all slik rapportering skal gå gjennom dem, slik at det skal bli enklere å både levere og hente ut data.

– Vi tror bransjen selv er i stand til å vite hva som virker og ikke virker, men at de ikke har enkel tilgang til tilgjengelig informasjon. Det håper vi å bidra med, sier styreleder Christian Erichsen til Sysla.

Han er utdannet sjøkaptein, daglig leder i teknologiselskapet M’Labs på Nøstet i Bergen og har tidligere vært med og bygget opp banksystemer i EDB Business Partner. Den erfaringen vil han nå ta med seg over i oppdrettsnæringen.

– Det er en næring i vekst, og hvis vi kan bidra til en bærekraftig og sunn vekst ved hjelp av vår teknologi, samtidig som vi tjener penger, er det bra, sier Erichsen.

FAKTA

Anteo

  • Ble stiftet i november 2012.
  • Eierne har bakgrunn innen teknologi, overvåkning og sikkerhet.
  • Hovedkontoret er i Rørvik i Nord-Trøndelag, mens styreleder Christian Erichsen sitter i Bergen.
  • Erichsen er også daglig leder i M’Labs, som tidligere het Mobiletech. Selskapet oppstod som en del av medieklyngen rundt TV2 på Nøstet i Bergen, og leverer ulike digitale løsninger.
  • Anteo har fått støtte fra blant annet Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge til utviklingen av sine systemer for beslutningsstøtte.

Vil dele informasjon

Tanken er at Anteos systemer skal være en nøytral grunn for data som brukes og trengs. Her skal næringen få informasjon om spredning av for eksempel lus og sykdommer i sanntid som skal gjøre dem i stand til å sette inn tiltak før det er for sent.

– Utfordringen er hvordan vi kan åpne opp for informasjon uten at den blir brukt feil. Vi kan ikke dele ut data til nabolokaliteten eller Mattilsynet, så lenge ikke eieren ønsker at de skal brukes. Men hvis næringen finner gode måter å samhandle på, vil beslutningene bli bedre og tatt på et bredere grunnlag, sier Erichsen.

Lakselus-app

Selskapet inngikk nylig en avtale med Norsk Fisketranport, som skal bruke deres system for å følge med på hvor brønnbåter er til enhver tid.

Neste skritt er en lakselus-app som skal samle informasjon om hvor mye lus som er på de enkelte lokalitetene og hvordan risikoen for spredning er.

En prototype er ferdig, og Anteo er i dialog med Mattilsynet og Brønnøysundregisteret om å få tilgang til data som kan brukes til å gi næringen bedre oversikt.

– Mange med gode ideer

Mattilsynet er avventende.

– Vi har vært i kontakt med dette selskapet og formidlet at det er næringen selv som må svare for egne behov. Mattilsynet kan ikke bidra til dette via ulike aktører som utvikler løsninger for næringen, sier Friede Andersen, seksjonssjef for fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet.

Hun anbefaler derfor selskaper som Anteo å gå via oppdrettsnæringens organisasjoner.

– Det er så mange aktører med gode ideer, og det er vanskelig for oss å sortere behovene næringen har. Det kan ende opp med at vi får ulike løsninger som kanskje ikke treffer næringens behov så godt, sier Andersen.

Brønnøysundregisteret er mer positiv. De skriver i et brev til Mattilsynet at de «ser på piloten som et viktig bidrag for å nå regjeringens mål om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett.»

– Finnes mye data

Informasjonsmedarbeider Øyvind Kråkås i SalmonGroup, som samler 46 oppdrettsselskap, synes tanken om et system for deling av informasjon er interessant.

– Det samles inn vanvittig mye informasjon om næringen allerede, og vi bør få brukt den på best mulig måte. Kunsten er at det blir gjort på en effektiv måte, slik at man ikke må dobbeltrapportere tallene, sier han.

Han tror pris og brukervennlighet vil være avgjørende for om dette er noe oppdretterne vil ta i bruk.

– Næringen er ikke på bar bakke i dag heller, de kan få kunnskap om lusedata og sykdommer. Men at man trenger å bruke alle målinger og data som er tilgjengelig i sterkere grad til beslutninger, det tror jeg.