Hjemmeseier til Japan

Nyheter
573

Vinneren fra sushiens hjemland måtte kjempe til siste slutt, og fikk sterk konkurranse fra sushikokkene i Singapore og USA, som havnet på henholdsvis 2. og 3.plass.

– Jeg er bare så utrolig lykkelig, sier Jibiki som langt i fra tok seieren på forskudd som representant for sushiens hjemland Japan. Hjemmefavoritten hadde et utrolig stort press på seg, og møtte knallhard konkurranse fra sine konkurrenter som allerede er de beste sushikokkene fra landene de representerer.

Spent
Norges Mark Jason Subia (25) var tydelig nervøs i starten av konkurransen hvor kokkene skulle lage den originale sushien Edo Mae på ti minutter. Et fullsatt pressekorps fulgte deltakernes bevegelser gjennom hele konkurransen. I Edo Mae-delen blir kokkene vurdert av dommerne for håndtverksteknikk, hygiene og råvarebehandling. Subia leverte en sterk innledende runde, tross noen skjelvende første minutter, en innsats som hoveddommer Masayoshi Kazato fra World Sushi Skills Institute kunne fortelle i poeng var bedre enn den japanske mesteren. Unggutten fra Alex Sushi ble belønnet med en dags internship på stjerneresturanten Nakata Imperial hotell, ifølge en pressemelding fra Norges Sjømatråd.

– Det kunne ikke blitt bedre, stråler Subia. – For meg er dette en seier i seg selv.

OVERRASKET: Mark Jayson Subia (t.v.) gjorde det sterkt i konkurransens Edo Mae-del og ble belønnet med et gjesteopphold på kjøkkenet til Nakata Imperial Hotel.

Norsk laks feiret også sitt 30 års jubileum i forbindelse med Global Sushi Challenge. Her var fiskeriminister Elisabeth Aspaker og den japanske parlamentarikeren Imamura blant gjestene som for øvrig bestod av over 200 representanter fra produksjonsselskaper, importører og eksporter.

Verdensarv
– Norsk laks er et fantastisk produkt som vi har innlemmet i vår verdensarv, sier Yoshihiro Narisawa, den japanske stjernekokken som var en av dommerne.

Et beveget øyeblikk var det også når dommer Hirotoshi Ogawa-san måtte felle gledestårer under juryeringen når han uttrykte sin respekt og ærbødighet for den harde treningen som ligger bak sushi-kokkenes innsats, både før og under selve finalen.

Et nytt og viktig kapittel i sushihistorien og norsk laks posisjon, er skrevet. Konkurransen som arrangeres av World Sushi Skills Institute, er kommet for å bli, er gjennomgangstonen etter arrangementet i Tokyo forleden. 186 kokker fra 14 land har konkurrert om finaleplass i Tokyo.