Marine Harvest tester lasere fra Stingray

Nyheter
680

– I Marine Harvest jobber vi hele tiden med å ligge på konstant lave nivåer av lakselus i de enkelte anleggene våre og håper at laser kan bidra til dette, uttaler ansvarlig for fiskehelse og velferd Gordon Ritchie i en pressemelding.

Han er tydelig på at bruk av ikke-medikamentelle metoder og minst mulig håndtering av laksen er det som er målet for fremtidig lusekontroll.

50 enheter
Marine Harvest har vært med i de ulike utviklingsfasene for laseren og hadde testing av det operasjonelle med metoden og selve utstyret gjennom en teknisk utprøving i 2014. Stingray kommersialiserte avlusing med laser fra oktober i fjor og nærmer seg nå 50 produserte enheter som er installert hos en rekke oppdrettere langs kysten av Norge.

Prosjektansvarlig Benedikt Frenzl hos Stingray Marine Solutions ser frem til å ta nye steg videre med bruk av optisk avlusing også hos Marine Harvest.

– Vårt bidrag til næringen skal være best mulig fiskevelferd, bedre tilvekst og redusert håndtering, slik at lusekontroll kan foregå kontinuerlig og skånsomt. Vi utvikler metoden stadig og setter pris på at en stor og viktig aktør som Marine Harvest ønsker å ta i bruk laser for skikkelig uttesting, sier han.

Alternativ
Konserndirektør FoU, Øyvind Oaland, i Marine Harvest har fulgt prosjektet i flere år.
– I Marine Harvest legger vi vekt på robust dokumentasjon under kommersielle forhold før vi beslutter eventuell videre implementering. Vi har hatt en god dialog underveis i FoU-fasen av prosjektet og ønsker nå å teste ut de kommersielle enhetene. Stingray får nå for alvor muligheten til å vise om laser og optisk avlusing kan bli et av alternativene vi vil satse på i årene som kommer, påpeker han.

Bedre kontroll
Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik, understreker at de har jobbet målrettet med blant andre Marine Harvest for å sikre at metoden blir best mulig.

– Vi ser at resultater skapes hos stadig flere og ønsker å bidra til at oppdretterne får ennå bedre kontroll med lakselus, slik at næringen kan vokse videre på en bærekraftig og fremtidsrettet måte, sier han.

Breivik er både glad og stolt over at Marine Harvest nå vil prøve ut metoden, og håper at dette vil bane vei for å sette en ny standard i hele oppdrettsnæringen ved hjelp av høyteknologiske løsninger.