Marine Harvest er et av de store trekkplastrene på arrangementet Hordaland på børs på Radisson Bryggen Hotel torsdag.
– Akkurat nå har vi en markedsverdi på 46,5 milliarder kroner. Det er bygget på mat, fantastisk god mat. Det er 6,2 millioner måltider vi serverer rundt om i verden hver eneste dag. Det er basert på tillit, en tillit vi skal ta vare på, sier den tidligere lakseeksportøren fra Sandviken.
Vil vokse
Marine Harvest søker vekst, men har ikke maktet å løfte produksjonen radikalt fra det de kommuniserte ved samlingen av Pan Fish, Fjord Seafood, Stolt Seafarm og Marine Harvest for ni år siden. Det var 400.000 tonn. I år guider de et slaktevolum på 430.000 tonn.
– Vi gjorde et djervt forsøk på å slå oss sammen med den største aktøren i Chile. Vi er den største på produksjonskapasitet, AquaChile har størst produksjon. Dessverre lyktes det ikke denne gangen, men vi vil fortsette å søke muligheter for konsolidering, sier Lerøy.
I kø
– For ti år siden var det faktisk vanskelig å finansiere lakseoppdrett. Idag står bankene i kø. Men det er ikke bare rosenrødt. Kostnadene har vist en jevn stigning. Fôrkostnadene har økt og kostnadene forbundet med lakselus har økt dramatisk de siste årene. Det er hovedutfordringen til lakseproduksjon i Norge og Chile. Lakselus er hovedkilden til mange sykdommer, sier han, men skynder seg med å legge til: – Jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å løse dette.
– Vokser vi for fort, mister vi kontroll på biologien, og da er det dramatiske ting som kan skje. Vi har erfaring fra både Canada og Chile, hvor vi har måttet ta ned biomassen for å få kontroll på produksjonen, sier han og påpeker at Marine Harvest ønsker å være underlagt strenge reguleringer.
– Det skulle bare mangle – det er mat vi holder på med.
Eierbegrensninger
– Og så et hjertesukk: Det er eierbegrensninger i Norge og eierbegrensningene er politisk begrenset. Vi ønsker at denne skal være regulert av konkurransetilsynet og ikke politikerne, sier Lerøy.
Han lener seg tilbake, og spår så hvor Marine Harvest og bransjen står om ti år.
– Da er alle anleggene våre er sertifisert, lakselusproblemet er løst, klimavinneren laks er løftet opp på bærekraft, og doktoren, som spør hvor mange alkoholenheter du drikker eller om du røyker, vil spørre om hvor mye laks du spiser. Jeg tror også det er de åpne merdene som vil rule også om ti år, men jeg kan ta feil, avslutter han.