Lakselus har lenge vært et av oppdrettsnæringens største problemer. Et problem Oslo-selskapet Stingray mener det kan bekjempe med sin laserteknologi. Teknologien er såkalt optisk avlusning av laks – ved hjelp av laserenergi fjernes lus fra laksen, skriver Sysla.no.
Denne uken meldte selskapet at det har solgt ti laserenheter til Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks i Sør-Troms. Totalt har selskapet dermed inngått avtaler for 32 enheter siden produktet ble lansert høsten 2014.
Skal tredoble neste år
– Vi har allerede inne en tredjedel av de avtalene vi har budsjettert med i år. Det er selvsagt hyggelig å inngå kontrakter. Det er derfor vi jobber for å bygge opp noe nytt, sier administrerende direktør John Arne Breivik i Stingray til Sysla.
Han ønsker ikke å gå i detalj på hva enkeltkontrakter er verdt, men sier at avtalene som er inngått i januar utgjør et tosifret antall millioner til sammen.
– I år er målet å installere lasere på 50 til 100 anlegg og omsette for 50 millioner kroner. Neste år kalkulerer vi med en tredobling. Det betyr også en omsetning i hundremillionersklassen, sier Breivik.
Fungerer delvis
I fjor høst ble Sulefisks anlegg Fureholmen i Sogn og Fjordane det første oppdrettsanlegget i verden som installerte teknologien på et helt anlegg. Så langt er erfaringene blandede.
– Vi har sett at teknologien fungerer godt i perioder med normale mengder lus. Når det er svært mye lus, har den imidlertid ikke klart å ta knekken på all lusen. I perioder har vi derfor måttet ty til medisinering i tillegg, forteller daglig leder Michael Niesar i Sulefisk til Sysla.
Ett av målene med laserteknologien er nettopp at den skal gjøre det unødvendig å medisinere fisken. Niesar understreker at han fortsatt har tro på produktet.
– Prinsippet fungerer, så jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal satse på laser. Men per i dag er altså ikke teknologien god nok til at vi slipper unna kjemisk avlusing. Jeg må også understreke at jeg er veldig godt fornøyd med oppfølgingen fra Stingray. Det er tydelig at de tar dette på alvor, sier han.
Lerøy ikke fornøyd
John Arne Breivik har fulgt utviklingen ved Sulefisk-anlegget tett siden i høst.
– De seks første ukene så vi ikke én voksen hunnlus på stedet, men etter hvert gikk utviklingen litt i feil retning. Vi klarer å ta unna lusen ved normale nivåer, men i ekstraordinære perioder må man ha medisinering i tillegg. Vi forbedrer imidlertid systemet fra uke til uke, og vi samler stadig mer erfaringer ettersom utstyret installeres på flere anlegg, sier han.
I november sa Lerøy-sjef Henning Beltestad til Intrafish at laserteknologien foreløpig ikke har vært god nok.
– Lerøy har ikke kjørt en storskalatest. Når teknologien ikke kjøres på full kapasitet, blir også resultatet dårligere. Vi opplever at oppdrettere som gjør som vi sier, er i stand til å holde lusenivået nede, sier John Arne Breivik.
– Vi skal ta høyteknologien inn i oppdrettsnæringen og forventer å bygge opp et system som vil endre hele bransjen. Men det skjer ikke over natten, sier Breivik.