– Fiskedisken endrer seg

Nyheter
518

– Jeg føler jeg har vært med på å utvikle det russiske markedet, selv om jeg ikke har solgt en eneste fisk, sier Christen A. Mordal.

Den tidligere fiskeriråd og FHL-mann er nå konsulent i eget firma – og en ekspert på det russiske markedet. Han har høyrearmen i fatle, med brukket arm, etter fall på spinning-sykkel.

Importforbud
– Jeg er historiker, jeg har russisk historie i hovedfag, innleder han. – Russerne vil ha feit fisk, de vil ha sild, de vil ha laks. Det er ikke bare på grunn av at russerne vil ha valutainntekter at de selger ut hvitfisken sin. En grunn er at russerne ikke liker hvitfisk, sier Mordal.

Da importforbudet mot blant annet laks ble innført 7. august, var det mange som sa at det går fort over.
– Det har det ikke gjort. Sanksjonene ble i utgangspunktet satt til ett år. Hvor lenge de varer er vanskelig å si, men de som for eksempel tror at russerne vil gi Krim tilbake, vel, det kommer aldri til å skje.

Mordal er med det på linje Hans Wilhelm Steinfeld om som tidligere idag uttalte at importforbudet kommer til å bli langvarig.

– Russland er et marked på 150-160.000 tonn. Norge har vært dominant her. Selv om Norge er ute på Russland, ser vi at en del kanaler inn mot Russland øker, sier han og viser særlig til Hviterussland og randstatene i Baltikum.

Fersk laks
– Er det slik at det ikke er fersk laks å oppdrive? Nei, her er fersk laks, sier Mordal og viser et bilde av laksekoteletter og fileter pyntet med færøyiske flagg. Her er også tyrkisk sea bass, karelsk ørret. Her er fersk fisk, men fiskedisken endrer seg.

– Kanskje så mye som 20 prosent av russisk laks går til sushi og Horeca-segmentet. Vi som spiser sushi ofte når vi er i Russland ser også at sushi-kjedene har gått over til frossen laks.

I likhet med Steinfeld, tror heller ikke Mordal på russisk selvforsyning kan dekke opp for tapene av norsk laks.

Egen laks på Kola
– De områdene Russland produserer egen laks på er militære områder, som gjør det nærmest umulig for utenlandske teknikere å komme inn. Så jeg tror ikke russerne vil kunne øke produksjonen i år. Stillehavslaks er ikke noen konkurrent for norsk laks. Norsk laks er helt klart en preferert leverandør. Russiske importører venter på at norsk laks kan komme inn igjen.

– Trenger vi Russland? spør han, før han selv svarer: – Hvis vi ser hvordan laksemarkedet har utviklet seg etter august 2014, kan en begynne å lure, men selvfølgelig trenger vi Russland, ikke minst på Nord-Norge. Russland er et viktig avlastningsmarked for oss, så selvfølgelig er vi avhengige av det russiske markedet.