– Det er nesten litt pinlig

Nyheter
542

I sin høringsuttalelse påpeker Norske Lakseelver at FNs matvareorganisasjon (FAO)  og Verdensbanken mener at global, og norsk, produksjon oppdrettslaks kun har et potensial for 50 prosent økning fram mot 2030.

– Vi mener derfor man ikke kan bruke en voksende verdensbefolkning, og norsk etisk ansvar, som argument for å tillate en havbruksvekst som vil kunne ha sterk negativ effekt på ville bestander av laksefisk i Norge, skriver fagansvarlig Erik Sterud i Norske Lakseelver i sitt høringssvar.

Les Norske Lakseelvers høringsuttalelse HER

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i FHL sier til Nord24.no det er få næringer – andre enn havbruk – det er gjort flere undersøkelser når det gjelder potensialet for en mangedoblet vekst.

– Det er nesten litt pinlig at den bondelagstilknyttede næringsorganisasjonen Norske Lakseelver har såpass sterke synspunkter på hvilket potensial andre næringer har, fremfor å fokusere på egen næring.

Han sier at FNs matvareprogram, FAO, er tydelig på at en globalt kan tredoble havbruksproduksjonen.
– FAO har aldri gjennomført lokalitetsundersøkelser langs norskekysten. Det har derimot en rekke andre institusjoner gjort. Og de slår alle utvetydig fast at Norge har en av de beste kystlinjene med hensyn til havbruksproduksjon.

– Når vi ser oljeprisfallet så har statsministeren et sterkt poeng når hun sier at vi må utvikle potensialet i andre næringer. Og da har professor Torger Reve pekt tydelig på tre sterke næringsklynger. Det er havbruk, petroleumssektoren og maritim sektor, påpeker Ystmark.

FHL-direktøren mener Norske Lakseelver utviser manglende kunnskap om hvordan fiskefôr produseres.

– Global produksjon av fiskeolje og fiskemel har falt de siste 50 årene. På tross av dette er produksjonen fra havbruk mangedoblet. Før gikk deler av fiskeoljen til brensel og maling, nå brukes det innen havbruk. Man maler opp innmat og hoder fra sild, som ellers ville ha blitt kastet, og bruker dette til fiskefôr. Så går sildefiletene til Tsjekkia. Det er en etisk gladhistorie uten sidestykke.