– Her er det faktisk Marine Harvest-laks. Alt dette er røkt, kommenterer fiskeriutsending Johnny Håberg til fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Han peker på pakningene som ligger i frysedisken.
Her ligger også røkelaks den lokale foredlingsbedriften Damm, samt frosne tilapiafileter og Bolinhos, klippfiskbollene som er en favoritt sammen med øl på fortauskafeer og barer i Rio de Janeiro og São Paulo.
Toppkategori
Pão de Acucar bærer samme navn som det karakteristiske Rio-fjellet «Sukkertoppen». Dette er en av de største supermarkedkjedene i Brasil, og har utsalg over hele landet. Det omfattende varehuset ved Ipanema-stranden sikter utvilsomt på de mest eksklusive og kjøpekraftige segmentene i markedet.
Statsråden knipser ivrig bilder med sin iPhone.
I ferskvaredisken er det et enda mer rikholdig utvalg.
Chilensk dominans
Her ligger iset karpe, ferskvannsørret, hummer, kreps, østers, blekksprut, red snapper, sea bream (dorado), samt flere lokale arter. Prisene for hel fisk varierer fra 14 til 24 reais per kilo. Chilensk laks ligger på 40 reais (107 kroner) per kilo for en vakuumpakket fersk skinn- og beinfri filet.
Klippfisk er imidlertid fortsatt en salgsvinner i denne delen av markedet. Pallevis med ryggstykker med bacalhau, klippfisk med norsk torsk bys frem.
iLaks’reportasjetur til Brasil er støttet med pressestipend fra Norges Sjømatråd.