Fem nordnorske lakseoppdrettere har gått sammen for å sikre over syv tusen laksemåltid til Matsentralen Norge. – Det er helt naturlig for oss å stille opp når behovet er så stort, sier initiativtaker Ivar Andreas Forn, daglig leder hos Edelfarm.
Leveransen fraktes fra Bodø og ankommer hovedlageret i Oslo før julaften. Derfra distribueres laksen videre til matsentraler over hele landet.
– Dette betyr enormt mye for oss og for alle menneskene som får det litt bedre takket være slike bidrag. Vi er dypt takknemlige for engasjementet og givergleden, sier Silje-Maria Markussen, kommunikasjonssjef i Matsentralen Norge, i en pressemelding.
Tidligere i november varslet Matsentralen om pressede lagre flere steder i landet, som følge av både mangel på overskuddsmat og flere mennesker som trenger hjelp.
Matkøer
– Vi har to matkøer i Norge. Den ene er køen av fulle lastebiler som representerer matsvinnet i Norge. Den andre matkøen finner vi foran Fattighuset, Frelsesarmeen og andre frivillige organisasjoner. Denne køen vokser, utdyper Markussen.
Etter å ha hørt om situasjonen fra Silje-Maria Markussen og Matsentralen tok Ivar Andreas Forn, daglig leder i Edelfarm i Saltdal kommune, initiativ til et spleiselag. Sammen med Gifas, Salten Stamfisk, Selsøyvik Havbruk og Wenberg Fiskeoppdrett sendes nå laks til hovedlageret i Oslo.

– Vi produserer mye god sjømat og har mulighet til å bidra. Når vi hører hva Matsentralen forteller og leser om utviklingen, er det helt naturlig for oss å stille opp, sier Forn.
Leveransen var på 1.000 kilo laks, som ifølge Matsentralen tilsvarer over 7.000 måltider. Matsentralen er tydelig på betydningen av leveransen.
– Denne laksen vil komme mange til gode. Proteinrik og næringsrik mat betyr mye, både fysisk og mentalt, for familier som har det tøft og for dem som trenger et varmt måltid. Proteiner og kjøtt er ofte mangelvare, og derfor er denne leveransen ekstra verdifull, utdyper Markussen.
Kjenner egen besøkelsestid
Ivar Andreas Forn håper initiativet kan inspirere flere matprodusenter til å bidra, spesielt i tider der behovet øker.
– Som matprodusenter har vi et ansvar. Ikke bare for å produsere trygg og god mat, men også for å bidra når samfunnet trenger det. Når vi hører om utviklingen, særlig inn mot jul, da kjenner vi vår egen besøkelsestid – og vi håper flere gjør det samme, forteller Forn.
Den siste tiden har vært preget av stor giverglede hos Matsentralen, med betydelige bidrag fra både matprodusenter og dagligvareaktører.
– Hver leveranse betyr veldig mye for svært mange mennesker. Dette er vi utrolig takknemlige for, avslutter Markussen.






