Forsøkene foregår i samarbeid med Veterinærinstituttet som skal dokumentere fiskevelferd og effekt mot lus ved bruk av Ocea sin lakselusfjerner, Thermolicer. Det skriver Sysla.no.
Thermolicer er en maskin som bruker lunkent vann for å fjerne lakselus, såkalt termisk avlusning.
- Les også: Lunkent vann dreper lakselus
To slike maskiner skal gjennomføre avlusning ved flere oppdrettslokaliteter i Hordaland og Rogaland i oktober og november.
– Den første maskinen er klar, den andre blir klar i løpet av en ukes tid, sier konsernsjef Jan Fossberg i Ocea til Sysla.no.
Rør med lunkent vann
Maskinen, som Ocea har utviklet i samarbeid med Kolbjørn Tvedt i Micromann, er bygget i Bergen. Den fungerer slik at fisken blir pumpet inn, sjøvann siles av og løsnet lakselus filtreres bort før fisken går videre gjennom et rør med sjøvann som holder 28 – 32 grader.
Fisken skal passere gjennom det tempererte vannet i løpet av et halvt minutt. Forandringen i temperatur får lusen til å falle av og dø.
Brukes i Chile
Forskere ved Veterinærinstituttet skal samle inn data om dødelighetstall, fôropptak, lusetall og fiskevelferd. Alle lokaliteter vil bli fulgt to uker før og fire uker etter avlusning for å kunne vurdere både hvordan effekt mot lus og påvirkning på fisk blir over tid.
– Vi har inngått et samarbeid med Ocea fordi vi synes dette ser veldig interessant ut, og har potensial til å bli et nytt virkemiddel mot lakselus, sa Randi Nygaard Grøntvedt, som forsker på fiskehelse hos Veterinærinstituttet til Sysla i vår.
Lusens størrelse gjør at den tåler høye vanntemperaturer dårligere enn laks. Dette viser blant annet funn som er gjort ved Gildeskål forskningsstasjon i et arbeid fra 1996 initiert av Trond Helge Skogland, og Oceas egne funn.
– Maskinen brukes i Chile, og vi har gode erfaringer derfra. I forrige uke hadde den en effekt på 98 prosent, forteller Fossberg, som understreker at maskinen som er i bruk i Chile er en litt mindre prototype.
I salg på nyåret
Ocea har foreløpig ikke åpnet for kommersielt salg av Thermolicer.
– Nei, det skyldes at vi gjerne vil ha et bedre erfaringsgrunnlag før vi gjør det. Vi har flere aktører som vi snakker med, men må gjøre tingene i rett rekkefølge, sier direktøren.
Han håper på å kunne gå i gang med salgsavtaler mot slutten av året eller tidlig på nyåret.
– Dette er et kjempeverktøy. Vi har løst luseproblemet. Ikke med Thermolicer alene, men nå kan næringen håndtere lusen med metoder som er basert på mekanisk og biologisk bekjempelse, uten bruk av kjemikalier, sier Fossberg.
Forskningsprosjektet startet nå i september og avsluttes neste vår, og er støttet av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.