Norge har satt et mål om at alt fôr til oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. Samtidig skal andelen norskproduserte råvarer økes fra dagens åtte prosent til 25 prosent. BIO3 vil bidra til løftet.
– Vi skal bygge en fabrikk som i første omgang skal produsere 30.000 tonn bærekraftig råstoff til fôrindustrien årlig. Deretter vil vi ekspandere produksjonen til 100.000 tonn i andre byggetrinn, sier daglig leder Kjartan Kramer i BIO3 til iLaks.
100.000 tonn nytt råstoff årlig betyr rundt 250.000 tonn mer fiskefôr, eller rundt 200.000 tonn mer fisk, gitt en fôrrate på rundt 1,2, opplyser han.
– Vi mener at dette kan bli et nytt industrieventyr. Vi tror også at denne typen produksjon er den eneste realistiske måten å øke den norske produksjonen av fôrråvarer i stort nok volum, sier Kramer.
Fabrikken skal bygges på NorSeas anlegg på Averøy, NorSea Atlantic, der BIO3 samarbeider med det svenske selskapet WA3RM. BIO3 skal drifte anlegget, mens WA3RM står for finansieringen gjennom grønne obligasjonslån og langsiktige banklån. NorSea bidrar med infrastruktur og lokasjon.
Fra sidestrømmer til protein
Planen er å omdanne sidestrømmer og restråstoff fra andre næringer. I første omgang vil melasse fra europeisk sukkerindustri brukes til å fermentere soppen Pekilo, utviklet av finske Enifer Bio.
– Dette blir den første store fabrikken av denne typen i Norge, sier Kramer.
Pekilo har et proteininnhold på 65 prosent og er godkjent i EU både til dyrefôr og menneskemat. Den inneholder også bioaktive komponenter som styrker fiskehelse og robusthet, forteller han.
Les også: Norskandelen i laksefôret skal opp: – Marint restråstoff har et stort potensial

Byggestart neste år
BIO3 planlegger å starte byggingen tidlig neste år, avhengig av finansiering. Fase én skal stå ferdig etter to år, mens prosjekteringen av fase to pågår parallelt med mål om byggestart i 2028. Dermed vil fabrikken etter planen være klar til å produsere 100.000 tonn råstoff årlig i 2030.
Produksjonen vil basere seg på 125.000 tonn importert melasse, kombinert med ammoniakk, vann og bærekraftig strøm. Fermenteringen skjer kontinuerlig i store tanker, og resultatet blir en proteinsuppe som tørkes og leveres til fôrprodusentene.
Kramer opplyser at selskapet er i dialog med alle de fire store fiskefôrprodusentene – Skretting, Biomar, Cargill og Mowi – og forhandler nå med to av dem om konkrete avtaler.
BIO3 planlegger også en symbiose rundt prosessen. CO₂ fra fabrikken kan brukes til mikroalgeproduksjon eller i drivhus, vinassen fra melassen kan bli råstoff til biogass, og overskuddsvarme kan utnyttes til grønnsaksproduksjon.
– Det er ikke BIO3 som skal gjøre dette, vi skal kun produsere Pekilo. Men vi er i dialog med andre aktører som kan bruke biproduktene, sier Kramer.
Les også: Om bærekraftsmålet: – 25 prosent er vanvittig mye
– Tett sammarbeid med Foods of Norway
Pekilo skal inngå med fem til tolv prosent i fiskefôr. I tillegg til protein leverer den funksjonelle komponenter som nukleotider, glukaner og vitaminer – ingredienser som ellers er kostbare tilsetninger i spesialfôr.
– Kombinasjonen av godt protein og disse komponentene vil gi gode effekter for fiskehelsen, sier Kramer.
Foods of Norway har allerede dokumentert effektene i tester, og BIO3 samarbeider tett med forskningsmiljøet.
– Dette må vel og merkes dokumenteres i fullskala testing, legger Kramer til.
Innledende beregninger viser at klimaavtrykket fra Pekilo ligger lavere enn dagens fiskefôr, med et LCA‑nivå på rundt 1,02–1,04 mot 1,2–1,4.






