– Hjemmemarkedet for pukkellaks har blitt ødelagt

Nyheter
0

Store deler av pukkellaksen som tas ut i norske elver ender som menneskemat – men i Norge er appetitten borte.

Mandag sendte Sjømatbedriftene et omfattende brev til Støre-regjeringen med forslag til hvordan de mener man kan skape en mer forutsigbar og næringsvennlig politikk for sjømatnæringen. I brevet ba organisasjonen blant annet om tiltak for å utnytte pukkellaksen som ressurs.

– I utgangspunktet er pukkellaks et godt produkt, selv om den ikke er ønsket i norske elver. Men den er jo her. Så vi mener at det burde kunne gjøres noe mer kommersielt ut av den, sier administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson til iLaks.

Men det viser seg at den invaderende arten faktisk blir utnyttet i stor grad.

Så langt i år har 160.238 pukkellaks blitt tatt ut i norske elver, ifølge Miljødirektoratet. Det aller meste av fangsten utnyttes – først og fremst som menneskemat, men også til andre formål som dyrefôr og biogassproduksjon.

Går til fiskemottak
Eirik Frøiland, fiskeforvalter hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, forteller at det aller meste av pukkellaksen som fanges i fellene mellom Hammerfest og Varanger går til nærliggende fiskebruk.

Ny teknologi skal nå utvikles i kampen mot pukkellaksen. Her er fiskeforvalter Eirik Frøiland med en pukkellaks fanget på manuelt vis. I framtida kan denne arten bli ledet inn i en felle ved hjelp av kunstig intelligens. Foto: Lars Åke Andersen / Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

– Fisken tas opp av fellene, avlives, bløgges og legges på is. Deretter fraktes den med bil til et fiskemottak, sier han til iLaks.

De fleste steder skjer avlivingen manuelt, men i Tana er det etablert en mer profesjonell slaktelinje med el-bedøver og maskiner som normalt finnes på et fiskeslakteri.

Andre steder kan logistikken være vanskelig, eller volumene små. Da fordeles fisken ofte privat eller brukes som agn, forteller fiskeforvalteren.

Les også: Vårflommen svekket pukkellaksfangsten

– Hjemmemarkedet er ødelagt
Båtsfjordbruket har tatt imot all pukkellaksen som ble tatt opp fra Tanaelva og Syltefjordelva i år. Nestleder Ketil Pettersen forteller at de har mottatt rundt 30.000 fisk, og at nærmest alt har gått til menneskemat.

– Vi har stort sett konsentrert oss om å pakke den om og selge den ute i Europa. Vi har ikke lagt så mye i produktutvikling i år. Vi gjorde det i 2023, men ettersom det var så fryktelig usikkert hvor mye pukkellaks som ville komme tilbake i år, var vi usikre på hvor mye ressurser vi skulle legge ned i dette. Det er vanskelig å vite når det er snakk om et utrydningsfiske, sier Pettersen.

Han mener mediedekningen har ødelagt det norske markedet for pukkellaks.

– Mediene har ødelagt hjemmemarkedet for pukkellaks med bilder, terminologier og beskrivelser av den. Det er et sett med krav for håndtering av menneskemat, og da hjelper det ikke med masse bilder av pukkellaks som råtner i elvene, eller ligger på elvebankene. Det har gjort det vanskelig å håndtere volum her hjemme. Derfor har vi laget en strategi om å fokusere på eksport, sier han.

Slike bilder av pukkellaks som dør etter gyting har fått norske forbrukere til å sky unna pukkellaksen. Men fisken som tas opp i fiskefellene er hel og fin, og egnes godt som menneskemat, sier Pettersen. Skjermklipp: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Mange tror pukkellaksen er større enn atlantisk laks, mener Pettersen. Men i realiteten er den ganske mye mindre. Snittvekten på fisken Båtsfjordbruket tok imot i år, var 1,4 kilo rund vekt.

– Det er ingenting galt med pukkellaksen, det er en kjemperessurs. Den håndteres etter alle reglene for håndtering av mat. I europamarkedet har den blitt veldig godt mottatt, sier Pettersen.

Hundefôr og biogass
Frøiland understreker at pukkellaksen også finner veien til andre bruksområder.

– Fisken har også ofte gått til andre ting, som for eksempel hundefôr. De som driver med hundekjøring, slik man ser i Finnmarksløpet, har store fôrutgifter. Så de tar gjerne imot pukkellaks som tillegsfôr. I Sør-Varanger ble fisken kjørt til Snowhotel Kirkenes som har 160 huskyer. Så de spiser nå pukkellaks i stedet for tørrfôr.

I 2023 ble det satt opp et ensilasjeanlegg i Lakselv, som produserte ensilasje av fisk. Dette gikk blant annet videre til biogassproduksjon for å unngå at fisken ble kastet.

– Det måtte staten betale for så i år har vi jobbet enda mer for å finne fiskebruk som vil lage produkter av pukkellaksen, sier han.

Den 400 meter lange pukkellaksfella ved Seida i Tana. Foto: Joacim Henriksen

– God smak og kvalitet
Til tross for at pukkellaksen skal utryddes fra norske elver, ville det vært en skam om den gikk til spille, mener fiskeforvalteren.

– Vi ønsker at mest mulig av pukkellaksen skal brukes som mat, det er bare positivt. Selv om dette er bekjempelse og ikke kommersielt fiske, er fisken fullt brukbar som menneskemat. Derfor er det feil å behandle den som avfall, sier Frøiland.

Han minner om at pukkellaksen opprinnelig ble satt ut i Russland for å skape et kommersielt fiske.

– Det er en laksefisk med god smak og kvalitet hvis man behandler den riktig, avslutter han.