Ap vil stoppe Cermaq-salg

Nyheter
625

– Vi mener at Cermaq er svært viktig for norsk oppdrettsnæring, og er en ledende aktør innen forskning og utvikling. Vi har merket oss at Solberg regjeringen mener det ikke foreligger noen særskilte grunner til at staten skal eie Cermaq. Det synet deler ikke vi, sier næringspolitisk talskvinne Else-May Botten i Arbeiderpartiet til E24.

Hun sier at Ap mener videre utvikling av selskapet i Norge kan ha en viktig rolle å spille, som en av de største aktørene på markedet for at Norge skal nå målet om å bli verdens ledende sjømatnasjon.

– Vi er utrolig fornøyde med at vi valgte å vente med salget av Cermaq, og jeg mener verdistigningen selskapet har hatt i løpet av det siste året bekrefter at den avgjørelsen vi gjorde var rett, sier Botten.

– Det Mæland gjør nå er å sette målet om flere private aktører i norsk næringsliv foran utviklingen av sjømatproduksjon i Norge, sier Botten.

I fjor hentet Ap inn fullmakt til både å kjøpe seg opp og selge seg ned i Cermaq. Det betyr at Stortinget nå ikke kan gripe inn å stoppe et salg av Cermaq til Mitsubishi. Næringsminister Monica Mæland og regjeringen har trolig støtte for sitt syn på salget fra støttepartiene Venstre og KrF, selv om begge tar visse forbehold i sine uttalelser.

– Uten at jeg skal kommentere på dette budet direkte er Venstre positive til nedsalg i Cermaq, men det er avhengig av prisen og vilkårene, sier nestleder Terje Breivik i Venstre til E24.

Næringspolitisk talskvinne Line Hjemdal i Krf bekrefter også at partiet er klare til å støtte statsråd Mæland i et salg av lakseselskapet dersom dette beviselig er den mest lønnsomme løsningen for staten.