Formueskatten demper lysten på Oslo Børs.
Det var høsten 2020 det ble kjent at Norsk Sjømat siktet mot en notering ved Oslo Børs. I konsernet lå oppdrettsatsing og foredlingsvirksomhet på Stranda, samt 61 prosent av fiskerikjempen Nergård. Såkalt pre-money valuation lå i et intervall på 3,8-4,4 milliarder kroner før børsnoteringen.
Men børsplanene ble lagt på is.
Gründer og primus motor Per Magne Grøndahl angrer ikke på det.
Skatt
– Nei. Vi er glade for at det ikke ble noe ut av det. Det handlet om prising. Vi fikk ikke den prisen vi ville ha, og da ville ikke Tunold og jeg gå med på det, sier han til iLaks.
Selskapet er 50/50 eid av de to Pan Fish-veteranene Bjarte Tunold og Per Magne Grøndahl.

– Det er greit at vi ikke gjorde det, det er det ingen som angrer på. Formuesverdiene blir mye høyere formueskatten, forklarer han.
De snaue fem årene som har gått siden børsplanene ble lagt på hyllen har selskapet brukt godt. I dag er de underliggende verdiene i Norsk Sjømat vesentlig høyere. Fjoråret viste et driftsresultat på 721 millioner kroner.
– Vi er svært fornøyde med det, sier Grøndahl.
– I konsernstallene inngår både både Nergård og Vital Seafood, som holder på med mel og olje. Vi eier 61 prosent av Nergård. Vi har kjøpt opp Global Fish, og med det nærmer vi oss åtte milliarder i omsetning i år. Det tilførte det en milliard. Prisene er svært høye, så da får vi høyere omsetning, utdyper han.
Rekruttering
Norsk Sjømats forretningsadresse er Svemorka i industribygden Stranda. Blant naboene er Orkla med sin produksjon av Pizza Grandiosa. I 2024 noterte selskapets tradisjonelle fordlingsvirksomhet seg for en omsetning på snaut 1,7 milliarder kroner. Driftsresultatet ble 126 millioner kroner.
Les også: Norsk Sjømat dobler kapasiteten i ny fabrikk på Stranda
– Det er som fjoråret. Vi er svært fornøyde med det vi. Det er det vi kan få til der. Det er vanskeligere å få tak i folk enn før. De vi har ansatt reiser gjerne tilbake når kursene har forbedret seg, enten det er Polen, Latvia eller Litauen. Å få nordmenn til å jobbe i fiskeindustri er vanskelig, medgir Grøndahl.

– Det vi driver med er svært dypt foredlet. Kun retailpakket for konsum. Vi driver ikke med filet. Vi driver med ferdig vakumpakket til konsum. Så har vi litt torsk som vi bearbeider til dagligvarer.
Han har fått med seg at mange nokså ferske filetbedrifter har svingt seg opp på fordeling av produksjonsfisk de siste årene.
– Vi er ikke der. Vi har prodfisk, men vi feilretter alt. Vi har drevet med dette i 30 år og forholder oss til norske lover og regler.
Norsk Sjømat-konsernet sysselsatte ifjor 713 årsverk.
Norsk Sjømat | 2024 | 2023 | Endring |
Omsetning | 6712,2 | 5434 | 23,5 % |
EBIT | 721,3 | 547,4 | 31,8 % |
Resultat før skatt | 570,2 | 452,2 | 26,1 % |
Driftsmargin | 10,7 % | 10,1 % | |
Alle tall i millioner kroner |