Etter et rutinebesøk i mars fikk Mowi påvist hjertesprekk (CMS) ved oppdrettslokaliteten Rønstad i Volda kommune.
Sykdommen førte til akutt dødelighet i fire av de fem merdene på lokaliteten, og 5.725 fisk døde som følge av hendelsen. I den mest berørte merden alene døde det så mange som 2.200 fisk.
Det kommer frem i dokumenter fra Mattilsynet som iLaks har fått innsyn i.
– Diagnosen CMS ble stilt i etterkant av et rutinebesøk i mars. Resultat fra analyser viste da at det var CMS i fiskegruppene. Dødeligheten var lav og det kunne ikke kategoriseres som et CMS-utbrudd, sier kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Helge Hjetland, til iLaks.
Les også: ILA-utbrudd bekreftet på Nord-Møre
Har satt inn tiltak
Ifølge dokumentene fra Mattilsynet ble det observert akutt høy dødelighet med påfølgende høy dødelighet på lokaliteten mellom 12. og 18 .mars.
– Vi har fulgt opp med forsterket helseovervåking og nødvendige smitteforebyggende tiltak. Det er også gitt melding til Mattilsynet om forhøyet dødelighet i tråd med Mowis interne varslingsprosedyrer, sier Hjetland.
Det har også blitt gjennomført helsekontroll og prøvetaking på lokaliteten, samt opptak av dødfisk og svimere, ifølge dokumentene.
Hjetland forteller at fisken ikke viste noen tydelige symptomer på CMS i forkant av rutinebesøket, og at fisken hadde god helsestatus før endringene ble observert.
– Det er vanskelig å si noe sikkert om smittevei. Vi vurderer mulige kilder, men har per nå ingen konkrete holdepunkter, legger han til.
Fisken som fortsatt står igjen i anlegget vil bli slaktet i nær fremtid:
– Fisken er planlagt slaktet i tiden fremover. Vi anser situasjonen som håndterbar i dag, sier Hjetland.
Alvorlig sykdom
Kardiomyopatisyndrom (CMS), ofte kalt hjertesprekk, er en alvorlig hjertesykdom som rammer oppdrettslaks i sjø og forårsakes av viruset PMCV. Den kan føre til både langvarig og akutt dødelighet, og det er særlig stor og slaktemoden fisk som blir rammet.
Ifølge Veterinærinstituttet er sykdommen utbredt i hele landet og representerer en betydelig tapsfaktor i næringen. Virusoverføring skjer trolig gjennom vann og mellom merder, og stressende hendelser som håndtering, flytting og avlusing kan forverre dødeligheten.
CMS er ikke meldepliktig, og det finnes verken vaksine eller fullgod behandling mot sykdommen. Fôr og avlsmateriale med økt motstandsdyktighet benyttes som forebyggende tiltak i enkelte selskaper.
Les også: Dramatisk dropp i CMS-dødelighet hos Nordlaks. Vitenskapen ser på Omega-3.