Kontalis analysesjef Philip Scrase innser at flere oppdrettere som algeoppblomstringen har det tøft. Men makrotallene er fremdeles på den positive siden.
I de siste ukene har algeoppblomstringen i Nord-Norge rammet mange oppdrettere. Hittil er det blitt rapportert om at nær to millioner fisk har måttet bøte med livet.
Philip Scrase er analysesjef hos Kontali. Han følger utviklingen tett. Scrase erkjenner at det er mange oppdrettere som for tiden har det tøft.
– For enkeltaktører er jo dette helt klart smertefullt. Særlig for de små, sier han til iLaks.
Ikke 2019-nivå
Det er seks år siden forrige store algeoppblomstring. Den rammet oppdretterne hardt.
– Akkurat nå ser mai til å gå noe høyere ut på svinn enn normalt, drevet av algeoppblomstringen, opplyser Scrase.
Han påpeker:
– Men man er langt unna den situasjonen man hadde i 2019, der man hadde et svinn på cirka åtte millioner fisk knyttet til algeoppblomstringen den gangen.
Selv om det som skjer har betydelige konsekvenser for enkeltaktører, er effekten på næringen i Norge som helhet beskjedent.
– Ser man på andre faktorer for tilvekst er nettoen fortsatt positiv. For tilveksten i år er bedre enn det vi normalt hadde forventet. Så langt så er summen på den positive siden, sier analysesjefen.
Midt i risikosesongen
I Kontali sine modeller har de på et overordnet nivå tatt høyde for at våren er risikosesong.
– Vi hadde allerede i utgangspunktet lagt til grunn er forhøyet svinn i mai, forteller Scrase.
De overvåker blant annet sjøtemperatur, miljøforhold, lus og snøsmelting. For tiden jobber Kontali med den omfattende innsamling av biomassedata.
– Vi legger til grunn et svinn, sesongjustert gjennom året. Og akkurat nå ser mai til å gå noe høyere ut på svinn enn normalt, drevet av algeoppblomstringen, sier han og legger til:
– Samtidig er nettoen på biomasseutvikling så langt positiv. Den er drevet at bedre tilvekst andre steder i landet, samt høy utfôring.
Scrase er spent på utviklingen den nærmeste ukene.
– Vi forventer å se et forhøyet svinn inn i juni, også drevet av tiltakende lusebehandling knyttet til de gode sjøtemperaturene, sier han.