Stålverftet i Vestnes bygger videre på stolte tradisjoner.
Det er en solfylt maidag på Vestnes. En kjølende nordavind trekker langs fjorden. Like ved foten av Tresfjordfjordbroen, ved avkjørselen til Vikebukt, holder Salthammer Båtbyggeri til. Verftet har spesialisert seg på servicebåter i stål. De fleste går til havbruksnæringen.
Det familieeide verftet, som har aner tilbake til 1896, er tuftet på lange båtbyggertradisjoner.
– Vi er jo i en skipsbygger-kommune og det har vært utallige verft opp igjennom tidene. Så det ligger litt i DNA-et vårt vil jeg påstå, sier daglig leder Lasse Stokkeland til iLaks.
Lett å få hjelp
I Vestnes kommune er det fire verft; Aas Mek Verksted, Vard Langsten, Solstrand Verft og Salthammer Båtbyggeri. Det faktum at Salthammer holder til i et område der skipsbyggingen har sterke røtter, tror Stokkeland er et suksesskriterium for dem.
– I Vestnes er alle verftene såpass forskjellige at det er sjelden vi konkurrerer, sier han.
Stokkeland er det han selv kaller en «innleid leiesoldat», og er ikke i familie med eierne av bedriften. Han kommer fra Vestnes og har tidligere jobbet for alle de tre andre verftene i kommunen.
Han mener at Salthammer Båtbyggeri drar nytte av et stort og bredt fagmiljø på sørsiden av Romsdalsfjorden og nedover til Sunnmøre. Et maritimt cluster.
– Både i Vestnes og på hele Sunnmøre har vi et veldig godt samarbeid. Det at vi er mange gjør at det er lett å få hjelp. Vi samarbeider hele tiden, når vi kan. Og vi konkurrerer når vi må, forklarer verftssjefen.

Alt på ett sted
Ifølge den daglige lederen starter et prosjekt med et nybygg om å forstå hva rederiene trenger, i tett dialog med en skipsdesigner.
– I samarbeid med kunden vil vi typisk utvikle et design sammen med dem, forklarer han.
Han fortsetter:
– Vi bygger hele skroget på anlegget vårt. Vi starter med å skjære stålplater, og bygge sammen bit for bit, inntil båten er ferdig.
Når skroget er ferdig, starter det møysommelige arbeidet med å lage et ferdig produkt.
– Deretter starter vi utrustningen av båten, og alle komponenter skal inn. Til sist blir båten testet og ferdigstilt. Dermed har vi hele verdikjeden for båtbygging på verftet, slår Stokkeland fast.

Fruktbart samarbeid
Leveransene til havbruksnæringen skjøt særlig fart etter at verftet leverte 26,5 meter lange og 12 meter brede «Fosnakongen» til Kristiansund-rederiet Abyss. Fartøyet var bygget etter et design fra lokale Tomra Engineering. Dette samarbeidet har vært så vellykket at Salthammer har kjøpt aksjemajoriteten i selskapet, som holder til i Vik ved Tomrefjorden.
– Det startet allerede i 2014, da vi bygget den første båten «Fosnakongen», som den gangen var en av de største båtene som var kommet herfra. Og da ble det skikkelig god interesse i markedet, forteller han.
Men selv om de nå har et eget design-selskap i sitt eie, utelukker det ikke at andre skipsdesignere kan slippe til.
– Det er kunden som bestemmer, og vi kan bygge alle design som er der ute. Det er ikke noe problem. Og det samme kan Tomra gjøre for andre enn oss. Det er fritt frem for å bygge et Tomra-design på et annet verft, dersom kunden ønsker det. Så der er det full fleksibilitet, sier Stokkeland.
