Algene har rammet ny fjord i nord – og et tredje oppdrettsselskap

Nyheter
0

Havforskningsinstituttet (HI) melder om algeoppblomstring i Kanstadfjorden i Nordland. Mortenlaks er eneste oppdretter i fjorden, og opplever nå økt laksedødelighet i to merder.

I sin siste oppdatering om algesituasjonen i Nordland, skriver HI torsdag at det er rapportert om økt laksedød i Kanstadfjorden. Fjorden ligger i Lødingen kommune, like øst for Øksfjorden, der Nordlaks først ble rammet av alger for to uker siden.

For Nordlaks har algene medført et tap av flere hundretusen fisk, og et anslått verditap på over 300 millioner kroner. Ellingsen Seafood har meldt om massedød på lokaliteten Korsnes i Raftsundet, og et anslått verditap på 60-70 millioner kroner. Nå er det Mortenlaks som er rammet – i en tredje fjord.

– Ikke kritisk enda
Ifølge Roger Simonsen i Holmøy Havbruk, som har kjøpt opp Mortenlaks, er det økt dødelighet i to av syv merder på lokaliteten Storøya Nø i Kanstadfjorden.

– Vi har forhøyet dødelighet, men det er for så vidt moderat, enn så lenge. Det er to av syv merder med dødelighet, både i går og i dag. Vi snakker om et omfang på mellom åtte og ti tonn, opplyser Simonsen til iLaks.

– Situasjonen er ikke kritisk enda. Vi har stoppet fôring og følger med, sier Roger Simonsen, daglig leder i Holmøy Havbruk og Eidsfjord Sjøfarm. Foto: Holmøy

Det har vært observert alger i Kanstadfjorden den siste tiden, ifølge HI. Men først torsdag denne uken førte algetettheten til problemer for Mortenlaks.

– De andre merdene ser det per nå ut som at det går greit med. Men ting kan jo endre seg, og vi følger med, tar vannprøver og er i beredskap, forteller Simonsen.

Les også: Mortenlaks-salget: – Blitt tyngre og tyngre å drive små selskap

Mortenlaks var også blant dem som ble rammet under algekrisen i Nord-Norge i 2019. Den gang tok Chrysochromulina-alger livet av rundt syv millioner oppdrettsfisk.

En lokal, negativ effekt
Ifølge HI sine modeller, kan algene fra Kanstadfjorden spre seg videre sørover mot Offersøy. Med unntak av Mortenlaks sine to lokaliteter, der det kun står fisk på Storøya Nø, skal det ikke være fare for spredning til andre anlegg langs denne ruta.

– Spredningsmodellene tyder på en ganske langsom transport ut av fjorden, mot Offersøya. Det er ingen andre anlegg i det området. Vi ser på det som et lokalt tilfelle. Vår vurdering er at denne oppblomstringen primært kommer til å ha en lokal, negativ effekt, sier HI-forsker Lars-Johan Naustvoll.

Les også: HI-forsker om algeoppblomstringen: – Har ingen entydig forklaring

Ifølge Naustvoll har de observert alger i Kanstadfjorden siden 30. april, med noe mortalitet. Men situasjonen her skal frem til nå ha vært god og under kontroll.

– Vi trodde at situasjonen der hadde roet seg, men så fikk vi en melding i går om økt mortalitet. Det er en ganske markant økt mortalitet, sammenlignet med dagene før, sier han om situasjonen hos Mortenlaks.

Separate hendelser
Nordlaks slo først algealarm i Øksfjorden, 26. april. Deretter ble Ellingsen Seafood hardt rammet lenger vest, i Raftsundet. Ifølge HI er det nå avtakende eller ingen laksedød i Raftsundet. Risikoen for økt dødelighet anses nå for å være moderat i begge disse fjordene.

HIs spredningsmodeller tilsa at algene kunne drive videre sør- og østover etter at de rammet Nordlaks i Øksfjorden for to uker siden. Planktonforsker Lars-Johan Naustvoll tror likevel at det kan dreie seg om ulike, lokale algeoppblomstringer i de tre fjordene. Foto: Christine Fagerbakke / HI

– Min vurdering er at det er snakk om tre forskjellige oppblomstringer. Det i Øksfjorden er nok ikke det samme som det i Raftsundet. I teorien kan algene fra Øksfjorden ha kommet seg til Kanstadfjorden, men når man ser på tidsperspektivet ser det ut som det er to ulike oppblomstringer, sier Naustvoll.

Algetypene Phaeocystis og Chrysochromulina er funnet i Kanstadfjorden. Analyser fra Sea Eco viste torsdag en stor økning av førstnevnte. Det er de samme algetypene som har ført til laksedød i Øksfjorden og Raftsundet. Begge algetypene kan gi oksygenmangel for fisken, fordi de tetter til gjellene.

Les også: To anlegg rammet av alger i Lødingen – prøver viser at dødsalgen fra 2019 er til stede

Phaeocystis-algen. Foto: Havforskningsinstituttet