Forekomsten av listeriabakterien i fersk norsk laks har mer enn doblet seg på to år, ifølge data fra den polske lakseforedleren Milarex.
Forverringer skjer knapt ett år før et nytt EU-reglement, som setter en nullgrense for listeria i spiseklare matvarer, trer i kraft.
«Vi er skuffet over å se en økning i listeriatilfeller i innkommende råvarer. Skotsk og islandsk laks, samt stillehavslaksen sockeye (rødlaks), viser en betraktelig forverring, mens norsk og økologisk laks har vist en stødig økning,» skriver Milarex i en pressemelding.
Det var Salmonbusiness.com som omtalte saken først.
Fakta
Størst økning blant skotsk laks
Forekomsten av listeria i fersk norsk laks levert til Milarex har økt fra 1,7 prosent i 2022 til 3,6 prosent i 2024, ifølge Milarex.
Skotsk laks viste en enda større økning, fra 3,8 prosent til hele 12,3 prosent i samme periode. Islandsk laks nådde en topp på 9,8 prosent i 2023, før nivået falt til 4,4 prosent i 2024.
«Standarden vår er null listeria på inkommende leveranser, uavhengig av art, opprinnelse eller pakkestasjon. Resultatene indikerer imidlertid at denne forventningen ikke er oppfylt og har beveget seg i feil retning, noe som forsterker behovet for strenge testprotokoller for å minimere risiko,» skriver Milarex.
Selv om tallene for skotsk og islandsk laks kan virke svært høye ved første øyekast, er det viktig å merke seg at prosentene er basert på relativt små prøveutvalg. Kun 81 skotske laks ble testet i 2024, og ti av dem var positive for listeria.
Til sammenligning ble norsk laks testet i langt større omfang. 1.797 fisk ble testet, og 64 av dem var positive.

Blant norsk regnbueørret ble det ikke funnet listeria i 2024, i likhet med 2022. Det er en nedgang fra 2023, da bakterien ble oppdaget i 3,4 prosent av regnbueørreten levert inn til Milarex.
Les også: NRK: Nye listeria-funn ved Lerøys slakteri på Hitra
Nullgrense
I Norge er grenseverdien for L. monocytogenes i matvarer er i de fleste tilfelle sett til 100 bakterier per gram, ifølge Veterinærinstituttet.
Dette er også den nye grensen for det nye EU-reglementet, Forordning (EU) 2024/2895, som ble introdusert i november i fjor. Forordringen omhandler mikrobiologiske kriterier for næringsmidler knyttet til listeria, og trer i kraft 1. juli 2026.
De nye EU-reglene spesifiserer også at bakterien ikke skal kunne oppdages i testprøver på 25 gram av spiseklar mat. I praksis betyr dette en null-listeriagrense i ferdigmat, ifølge Milarex.
«De endrede forskriftene medfører et stort skifte for både produsenter, leverandører og kunder av ferdigmat, og vil kreve økte ressurser, strengere kontroller og sannsynligvis høyere produksjonskostnader,» skriver selskapet.
Hvis større mengder listeriabakterier blir påvist skal hele matvarepartiet trekkes tilbake.
Les også: Røkelaks trolig årsaken til listeriautbrudd i Europa