Mattilsynet har gått Erko Seafood nærmere etter i sømmene. Dette ble avdekket under granskningen

Nyheter
0

Etter planen skal 12 selskap revideres i løpet av 2025. Erko Seafood var fjerde selskap ut.

Mattilsynet har gjennomført systemrevisjon av Erko Seafood for å undersøke om oppdrettsselskapets risikostyring og internkontroll knyttet til biosikkerhet og velferd i forbindelse med avlusning.

Nå foreligger revisjonsrapporten. Den viser at det er avdekket fire avvik i forbindelse med revisjonen.

Manglende konkretisering av mål
Mattilsynet fant at Erko Seafood har utarbeidet overordnede mål for selskapet, men mener at det ikke reflekteres i styringssystemet hvilke faktorer som vektlegges i dette arbeidet.

“De overordnede målene er ikke brutt ned i målbare delmål som kan benyttes til å kontrollere måloppnåelse, og selskapet skal ikke ha utarbeidet handlingsplaner eller dokumentert en strategi for å sikre måloppnåelse.”

Revisjonen avdekket følgende mangler og kommentarer knyttet til dette avviket:

  • Det fremkommer ikke hvordan måloppnåelse blir vurdert og evaluert, eller om mål blir justert. Vi kan ikke se hvordan manglende måloppnåelse følges opp, og flere av målene fremstår som statiske
  • Flere av målene er rene regelverkskrav, som å ikke overskride lusegrensen eller MTB. Andre er mer generelle, til dels urealistiske og lite målbare, som «ingen smittespredning».
  • Kommunikasjon om mål flyter ikke tydelig fra ledelsen og ned til operativt nivå. Det er uklart hvordan de ulike leddene i organisasjonen vet hvilke tiltak de skal gjennomføre og prioritere for å bidra til måloppnåelse, det være seg overordnede mål eller mer lokalitetsspesifikke.
  • Generasjonsevalueringer gjøres muntlig, og det foreligger ingen dokumentasjon av disse gjennomgangene. Det er uklart hvordan dere jobber med, og følger opp forbedringspunkter mellom de ulike utsettene og på tvers i selskapet.

Uklart om risikoreduserende arbeid og forebygging
Det andre avviket Mattilsynet fant viste mangler knyttet til kartlegging av farer og problemer.

“Revisjonen viser at ledelsen er tett på den daglige driften, og at styringssystemet er rettet mot det operasjonelle. Dere mangler beskrivelser av helhetlig risikostyring, og kan ikke vise hvordan innsamlede data danner grunnlag for et aggregert risikobilde, eller hvordan risikoer eskaleres systematisk oppover i systemet for beslutninger på strategisk nivå”, skriver Mattilsynet i sin rapport.

Etter Mattilsynets vurdering har Erko Seafood også mangelfulle rutiner relatert til å forebygge, avdekke og rette opp avvik fra krav fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen.

“Revisjonen avdekket at avviksbehandlingen i hovedsak er begrenset til strakstiltak for konkrete avvik eller hendelser. Prosedyre «Avvikshåndtering» beskriver ikke formålet med avvikshåndtering eller hvordan formålet skal oppnås. Det er uklart hvordan avvikshåndteringen brukes inn i forbedringsarbeidet, da dere ikke kunne vise hvordan avvik benyttes i strategisk arbeid som risikostyring, eller læring på tvers”, forklarer tilsynet.

Formkrav knyttet til dokumentasjon
Det fjerde og siste avviket som Mattilsynet avdekket gikk på at Erko Seafood ikke hadde dokumentert internkontrollen i den form og i det omfang som er nødvendig, på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse.

Revisjon av oppdrettsselskapene på systemnivå er ett av verktøyene Mattilsynet benytter for å påse at regelverket etterleves i havbruksnæringen. Etter planen skal 12 selskap revideres i løpet av 2025. Systemrevisjonen av Erko Seafood er den fjerde i år. Mattilsynet har laget en egen dokumentserie fra disse revisjonene.

Erko Seafood har hovedkontor i Bergen. Selskapet driver matfiskproduksjon i sjø i fire ulike geografiske områder i PO3 og PO4, og har ti matfisktillatelser tilknyttet 18 lokaliteter.

Det er sendt en henvnedelse til Erko Seafood for en kommentar til rapporten.