Roger Hofseth: – Jeg forsvarer ikke Trump, men norske politikere må gå i seg selv

Nyheter
0

Trumps tollkrig er ikke det som stresser Roger Hofseth mest. Han er mer opptatt av hva norske myndigheter gjør for havbruksnæringen.

Under One Ocean Week-festivalen i Bergen deltar Hofseth i en panelsamtale om sjømatnæringens fremtid, arrangert av PwC. Innleder Kjetil Vinnes Raknerud starter ballet med å si at det frister å snakke om handelskrig og tollmurer, men at det kanskje er best å la det ligge. Det er tross alt vanskelig å ha gode svar, i en situasjon som svinger mer enn værmeldingene for Bergen.

Donald Trump og tollene hans sniker seg likevel inn mellom linjene. Hofseth er tidligere sitert i Finansavisen på at norske oppdrettere ville komme seirende ut av tollkaoset. Dette var da tolltruslene var rettet mot laksekonkurrenter som Canada, Chile og EU. Dagen etter utsagnet stod på trykk, mottok Norge en tollsats på 15 prosent.

– Jeg blir litt frustrert når politikerne står og peker på «fante-Trump» for å innføre toll. I alle dager, det er ti ganger verre i Norge, sier Hofseth fra scenen, med henvisning til de høye tollsatsene Norge har på varer fra land- og jordbruket – som kjøtt og melk.

– Må takke oss selv litt
– Han vil hjelpe næringslivet i sitt eget land ved å flytte produksjonen dit, eller få produsert mer i USA. Selv har vi enorme tollsatser på mange varer, og må derfor også takke oss selv litt, utdyper Hofseth til iLaks etter panelsamtalen.

Roger Hofseth, toppsjef i Hofseth-konsernet, er mer frustrert over norske politikere enn over Donald Trump. Men han vil ikke gjøre seg til forsvarsmann for sistnevnte. Foto: Tina Totland Jenssen

Trump-toll i lys av norske tollsatser på land- og jordbruksvarer var nylig tema i Debatten. Her ble de norske tollene forsvart med behovet for å beskytte og styrke vår selvforsyningsgrad. Ifølge Nibio hadde Norge en selvforsyningsgrad på rundt 40 prosent for perioden 2019-2021 (korrigert for import av fôrråvarer). Regjeringen har et mål om at Norge skal være 50 prosent selvforsynt. Hofseth har også fått med seg Debatten.

– USA produserer omtrent ikke laks selv. Holder da det argumentet for Trump til å sette tollmur mot alle varer fra utlandet?

– Nei, men han vil jo presse resten av verden til å gjøre som han vil. Jeg forsvarer ikke Trump, men norske politikere må gå i seg selv. Her innføres ting som arbeidsgiveravgift, formueskatt, og grunnrenteskatt med tilbakevirkende kraft nærmest over natta. Det er viktig at våre politikere også går i seg selv nå, og ser at de gjerne kan hjelpe på for å gjøre det enklere å drive i Norge, sier Hofseth.

Les også: – Vi har hatt et regelverk som en Nokia 3210, for å sette det på spissen

Toll-berg-og-dalbane
EU-markedet, der mye av den norske laksen videreforedles, ble først servert 20 prosent tollsats av Trump, mens Norge fikk 15 prosent. Nå ser det ut til at både EU og Norge blir liggende på ti prosent under den 90 dager lange «tollpausen». Om det blir stående i lengden, eller om USA igjen vil sette opp en høyere tollmur mot EU enn mot Norge, gjenstår å se.

Roger Hofseth har flere ganger tatt til orde for at en større andel av foredlingsvirksomheten burde skje innenlands. Han tror imidlertid ikke at skjevheter i tollsatsene nødvendigvis vil bidra til dette.

Hofseth International gjør det stort innenfor foredling. Illustrasjonsfoto: Nærings- og fiskeridepartementet

– For markedet, om det blir toll på ti, 15 eller 20 prosent.. Det er ikke der det ligger. Å effektivisere verdikjedene ligger det mye i. Og det tvinges vi til å gjøre nå, sier han.

Les også: – Jeg tenker at på sikt bør all fisk foredles i Norge, ikke bare prodfisk. Det er bare tullete å sende den ut

Lavthengende frukt
Hofseth-konsernet har satset på flere tiltak for å gjøre oppdrettsdriften mer bærekraftig. Blant annet har de investert i den lukkede merden «Egget», i elektrifisering av fôrflåter, og i tineteknologi.

Roger Hofseth mener det er klokt å sette inn klutene på de «lavthengende fruktene».

– I tillegg til å elektrifisere forflåter og gjøre tiltak som får begrenset effekt, må vi gjøre de lavthengende fruktene som virkelig vil redusere miljøavtrykket mye og umiddelbart. Når vi fryser ned fisken lokalt og frakter den med båt istedenfor fly, for så å tine den opp ute i markedet, reduserer vi fotavtrykket i transport med over 90 prosent, samtidig som vi sikrer bedre kvalitet og lavere kost ut til kunden, sier han.

Ifølge Hofseth er ikke dette bare bærekraftig, men også høyaktuelt, nå som Norge møter straffetoll fra USA-markedet.

– Noe jeg også tror kan bli en oppvekker, er at lakseprisen nå går nedover. At myndighetene nå kan se at det er ganske høy risiko i å drive med oppdrett og foredling i Norge. Vi er nødt til å få sjansen til å bygge opp egenkapital og solide selskap, slik at vi kan håndtere alt som skjer, sier Roger Hofseth. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: Norsk sjømat i handelskrigstider: – Vil være veldig dumt å senke guarden nå