Lakseselskapene tok et “nosedive” ved børsåpning. Etter et par timer ristet de av seg tollsjokket

Nyheter
0

Analytikere mener at man må se på den relative effekten av toll-tiltakene, samt noen måneder frem. 

Etter gårsdagens tollsnyhet fra den amerikanske presidenten Donald Trump, var det forventet at børsen skulle stupe i dag. Og Oslo Børs sin sjømatindeks falt fra start. Etter kort tid etter børsåpning i dag stupte indeksen 20 punkter eller vel 3,5 prosent. Men ved lunsjtider har sjømatindeksen hentet inn hele fallet.

Sjømatanalytiker Christian Olsen Nordby hos Artcic Securities er ikke overrasket. Han tror at markedet allerede hadde priset inn mye av effekten.

– Dette er mye mer enn kun en laksetoll. Dette er en toll på alt. Dermed får man inflasjon på sjømat generelt, som gjør at lakseselskapene ikke må ta hele hitten selv, sier han.

Kunne vært verre
Nordby påpeker også at man må se hen til hvordan laks rammes sammenlignet med andre sjømatprodukter. For å illustrere poenget sitt sammenligner han reker med laks.

– Hvis for eksempel reker får 30 prosent toll og laks får ti, så kommer laks relativt sett bedre ut.

Ifølge Arctic-analytikeren var indikasjonene på forhånd verre.

– Bare for 24 timer siden var det artikler i Wall Street Journal på at det kunne bli toll på 20 til 25 prosent, sier han og legger til:

– Når det da blir 15 prosent på Norge, null på Canada, foreløpig, ender vi på rundt ti prosent.

Analytiker Christian Olsen Nordby på Arctic Securities sin investorkonferanser. Foto: Arctic Securities/Kristian Straume Mørland

Mowi-star
Mowi-aksjen har stått seg gått på tross av tollen. Dette var i tråd med Nordby sine forventninger på forhånd.

– Dette var også min vurdering da jeg sendte ut et kundenotat i går kveld. Jeg trodde Mowi skulle være mellom null og tre prosent, sammenlignet med børsen, bemerker han.

Mowi-aksjen falt, som de andre lakseaksjene, bratt fra start i dag. Like før lunsj har aksjen hentet inn hele fallet, og ble omsatt for 188 kroner per stykke, som er det samme som ved børsåpning.

– Jeg vurderer dette dermed som svakt opp for slike som Mowi. Og så er det litt mer negativt for aktører som SalMar og Lerøy, fordi de ikke har eksponering mot Chile og Canada, som får lavere satser, oppsummerer Nordby.

Mye var priset inn
Nordeas analytiker Herman Aleksander Dahl er opptatt av hvordan laksen som produkt representerer en annen type sjømat enn andre produkter i det amerikanske markedet. Han utelukker ikke at dette kan spille inn for hvordan markedet oppfatter lakseaksjene.

– I konkurranse med andre typer sjømat, for eksempel sjømat som amerikanerne fanger selv, så er jo laksen litt spesiell. Det gjelder både i farge, smak og tekstur. Det kan gjøre den vanskeligere å bytte ut enn en del andre proteinkilder, påpeker han.

Nordea-analytiker Herman Aleksander Dahl. Foto: Nordea Markets

Dahl tror at utviklingen på børsen etter gårsdagens tollnyhet også dreier seg om at mye allerede var priset inn.

– Man forventet at det ville komme en toll som ville blir utfordrende. Selv om den kanskje ble noe høyere enn forventet kom, ikke tollen som noen overraskelse, kommenteter han.

– En eller annen deal
I tillegg ser han at markedene er dynamiske. De tilpasser seg, slik at de negative effektene ikke blir så voldsomme.

– Tidligere har man sett at enkeltmarkeder har blitt stengt, men at man har kanalisert volumer til andre destinasjoner. Det har gitt en mer beskjeden prispåvirkning enn det man hadde tenkt seg, sier han videre.

Analytikeren tror ikke siste ord er sagt i denne saken. Det eneste som han tror er sikkert er at ting er usikkert.

– Man vet ikke hvordan dette går på litt lengre sikt. Altså, om dette er noe som vil komme til å vare eller om dette er noe som vil holde på i seks måneder før man gir seg, fordi man får en eller annen deal, avslutter Dahl.