Analytiker tror kombinasjonen av god drift og ny akvakulturlov vil løfte produksjonen i år.
Lakseoppdrett på Island har tilbakelagt en periode med biologiske utfordringer. Som følge av dette har fokuset til oppdretterne der vært på å bygge biomasse.
Ifølge Pareto Securities-analytiker Oda Djupvik er det grunnlag for å forvente betydelige forbedringer i islandsk lakseoppdrett i år. Hun følger selskapene Kaldvík, Arctic Fish og Icelandic Salmon tett.
– Nå begynner det å løsne og vi forventer en betydelig økning i volum det neste året. Vi forventer et bra hopp i lønnsomhet for alle oppdretterne i 2025, sier hun til iLaks.
En skiller seg ut
Djupvik tror at det særlig er ett av de tre børsnoterte oppdrettsselskapene som vil skille seg ut i år.
– Dette gjelder spesielt Kaldvík, som vi forventer skal levere mer stabil og høyere volum i kvartalene fremover, sier hun.
Men selv om hun fremhever Kaldvík, der Måsøval-familien er største eier, tror hun også på at de to andre vil klare seg bra fremover.
– Arctic Fish og Icelandic Salmon kommer også til å levere høyere volum, selv om veksten på vestkysten blir påvirket av utbruddet av lus på vestkysten slutten av 2023, påpeker analytikeren.
Les også: – Alt du ser her i dag er bygget opp i løpet av de syv siste årene
Østkysten særlig attraktiv
Mens Arctic Fish og Icelandic Salmon har driften sin på vestkysten Island, er Kaldvík alene på østkysten.
– Dette er områder som egner seg godt til oppdrett og alle oppdretterne har lisenser til å vokse betydelig de neste årene, tror Djupvik.
Hun synes at Kaldvík er særlig spennende å følge i år.
– Selskapet har lavest prising til tross for at selskapet har planer om å levere betydelig høyere volum i 2025, sier hun.
Analytikeren påpeker:
– På østkysten er det ikke lakselus, og det at Kaldvík er alene på østkysten, gjør det enklere å vokse, både i form av utdeling av lisenser og mindre smitterisiko på tvers av selskaper.
Nye rammevilkår
Det er også en annen viktig forklaring på Pareto-analytikerens optimisme. Nytt regelverk.
– Fremleggelsen av en ny akvakulturlov vil være viktig for oppdretterne. Denne gir forhåpentligvis næringen et stabilt rammeverk med skatter som er tilpasset en ung næring i vekst, og dermed redusere den politiske risikoen, sier hun og legger til:
– I den forbindelse er en ny regjering like før jul et steg i riktig retning.
Arctic Fish er deleid av Mowi. Pareto har kjøpsanbefaling på Arctic Fish og Kaldvík, og hold på SalMar-kontrollerte Icelandic Salmon.
– Alle selskapene er konvensjonelle oppdrettere med vertikal integrert verdikjede og norske majoritetseiere i ryggen. Med begrenset tilbudsvekst i tradisjonelle oppdrettsregioner, skiller Island seg ut som en region med betydelig vekst, mener hun.