Bremnes Seashore etter Mattilsynets gransking: – Erkjenner at vi har et potensial

Nyheter
0

Mattilsynet fant to avvik da de undersøkte Bremnes Seashore i høst. Selskapet hadde også en høyere andel «prodfisk» i løpet av en enkeltuke, enn landsgjennomsnittet.

Som en del av en rekke varslede revisjoner, førte Mattilsynet tilsyn med Bømlo-baserte Bremnes Seashore i perioden mellom 27. september og 15. november. SalMar, Mowi, Lerøy, Grieg Seafood og Tytlandsvik Aqua har allerede vært under lupen.

Hos Bremnes fant Mattilsynet to avvik (brudd på regelverket), knyttet til risikostyring og avvikshåndtering. Ifølge Mattilsynet har selskapet mangler knyttet til kartlegging av farer og problemer – og dermed også mangler knyttet til risikovurdering. De mener blant annet at risikovurderingene i liten grad er lokalitetsspesifikke.

– Omfattende og krevende
«Vi kan ikke se at Bremnes Seashore har dokumentert fiskens velferd på en slik måte at de systematisk kan vurdere risiko og utarbeide tiltak som iverksettes på riktig grunnlag, på riktig tidspunkt, for å beskytte fisk mot unødig påkjenning og belastning,» skriver også Mattilsynet.

– Vi setter stor pris på tilsynsarbeidet og den grundige gjennomgangen. For oss har revisjonen vært både nyttig og lærerik, samtidig som prosessen har vært omfattende og krevende, kommenterer Jon Vikanes Buchvold, oppdrettsdirektør i Bremnes Seashore.

– I løpet av den neste måneden vil vi utarbeide en detaljert handlingsplan for å lukke de påpekte avvikene, sier Jon Vikanes Buchvold, oppdrettsdirektør hos Bremnes Seashore. Foto: Tina Totland Jenssen

– Rapporten peker på forbedringsområder innen risikostyring og avvikshåndtering, og vi erkjenner at vi har et potensial for å styrke disse delene av virksomheten vår, fortsetter han.

Ifølge Buchvold er de allerede i gang med dette forbedringsarbeidet.

En uke med mye «prodfisk»
I revisjonen kommer det også frem at den høyeste gjennomsnittlige andelen produksjonsfisk (fisk med sår og skader), i en enkeltuke for Bremnes Seashore i år, var på 62,9 prosent. Til sammenligning var den høyeste andelen på landsbasis i en enkeltuke i år på 42,5 prosent.

Produksjonsfisk (%) i perioden 2018 til uke 41 2024, for Seashore Sjø. Kilde: Mattilsynet

Les også: Norge: 42,5 prosent. Grieg Seafood: 73,1 prosent

Bakgrunnen for revisjonene er de høye dødelighetstallene i oppdrettsnæringen, og at 14,9 prosent av den slaktede fisken i 2023 ble nedklassifisert som produksjonsfisk. Målet er å undersøke om selskapenes risikostyring og internkontroll for biosikkerhet og velferd, i forbindelse med avlusningsoperasjoner, er i henhold til regelverket. Tilsynet hos Bremnes rettet seg mot selskapets matfiskproduksjon i Vestland og Rogaland.

– Vi tar dyrevelferd, biosikkerhet og etterleving av regelverk på største alvor, og vi er opptatt av å sikre en systematisk og helhetlig tilnærming til forbedringsarbeidet. Dette er avgjørende for tilliten fra kunder, samarbeidspartnere og samfunnet. Bremnes Seashore er opptatt av å være en trygg og ansvarlig aktør i norsk havbruksnæring. Vi ser frem til å vise Mattilsynet og andre interessenter at vi leverer på forpliktelsene våre, og at vi holder høy standard i alt vi gjør, sier Buchvold.