I forrige uke ble det meldt inn 53 observasjoner av maneten.
Det viser en oppdatering fra JellySafe, som er basert på folkeforskning og innrapporteringer i Dugnad for havet-portalen.
Dermed har antallet observasjoner sunket, fra 83 observasjoner i uke 47. Det totale antallet innmeldte observasjoner så langt i år er 785.
Rammet flere ganger på samme lokalitet
De fleste observasjonene i uke 48 var i PO1 (Svenskegrensen til Jæren), med en rapport om «tusenvis av perlesnormanet». Få observasjoner ble rapportert inn fra PO7-PO13 (Nord-Trøndeland til Øst-Finnmark).
I fjor drepte maneten tre millioner oppdrettsfisk. Mattilsynet gikk tidligere i høst ut og ba oppdrettere om å sette inn tiltak, etter beskjeder om at mye fisk allerede skal ha gått tapt.
Grieg Seafood er blant dem som har vært uheldige: De ble hardt rammet av maneten på samme lokalitet, Vinnalandet i Vest-Finnmark, to ganger på ett år.
Les også: Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet
Dette kan man gjøre
JellySafe-prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet. På sine nettsider anbefaler de at fisken i merdene bør ha gode oksygennivåer og ikke være stresset. Derfor bør en også unngå håndtering, så langt det lar seg gjøre. Man kan også stoppe opp fôringen i noen dager, og unngå å rengjøre nota om maneten først er kommet til merden. Dette fordi maneten kan gå lettere i oppløsning og lettere trenge inn i merden, om den forstyrres av rengjøringen.
Ellers er det så langt lite kunnskap om effektive tiltak. Noen oppdrettere forsøker likevel å håndtere maneten ved hjelp av nedsenkbar teknologi, tette masker og strømgjerder:
Les også: Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart