Første fullskalatest av Marine Donut med 195.000 laks. Her er resultatene

Nyheter
0

SalMar og Bluegreen sitt lukkede oppdrettsanlegg har slaktet ut sin første generasjon.

Marine Donut har fått utviklingstillatelse gjennom Fiskeridirektoratets ordning for innovasjon innen akvakultur. I henhold til tillatelsen skal vi gjennomføre to fullskalatester med matfisk, begge med grundig dokumentasjon og evaluering av en rekke tekniske og biologiske parametere. 

I den første fullskalatesten ble 195.000 laks med en snittvekt på cirka tre kg satt inn i Marine Donut, fordelt på tre innsett. Etter 101 dager ble anlegget tømt, og laksen ble sendt til slakt.

– Denne fullskalatesten har gitt verdifulle data og erfaringer som vil være avgjørende for videreutviklingen av denne banebrytende teknologien, sier Geir Andresen, prosjektleder i Bluegreen, i en pressemelding.

Geir Andresen, Bluegreen

Han har vært ansvarlig for bygging og igangsetting av denne første utgaven av Marine Donut, som ble levert til SalMar i 2023. Anlegget er nå i drift på Seterneset utenfor Molde.

Miljøpåvikning
Marine Donut er et flytende lukket oppdrettsanlegg laget av HDPE-materiale. Målet er å redusere miljøpåvirkningen fra oppdrett og samtidig forbedre fiskevelferden.
I løpet av testperioden har en overvåket flere produksjonselementer nøye, som vannkvalitet, teknisk ytelse, fiskehelse og fiskevelferd.  

SalMars Marine Donut ligger idyllisk til utenfor Molde

SalMar har utarbeidet en midtveisrapport fra den første produksjonssyklusen. Ifølge rapporten har flere av de målte parametrene vist at Marine Donut fungerer som forventet.

Vannkvalitet: Overvåkning av vannkvaliteten har vist gode nivåer av oksygen, pH, salinitet og temperatur. Noen utfordringer knyttet til målinger av turbiditet (vannets klarhet) ble avdekket, men disse er på vei til å bli løst og har ikke påvirket vannkvaliteten i merden.

Fiskehelse og velferd: Generelt har fisken hatt god helse og lav dødelighet, til tross for at fisken hadde med seg pankreassykdom (PD) inn i Marine Donut. Det har blitt gjennomført omfattende overvåkning av fiskevelferden, inkludert målinger av sår, katarakt og deformiteter, samt analyser av gjellehelse og stressnivå (målt gjennom fecesprøver). Alle resultatene viser meget god fiskevelferd.

Nils Johan Tufte med laks

– Total dødelighet er på kun 0,8 prosent, sier Andresen.

Teknisk ytelse: Vannutskiftningen har fungert godt, men noen justeringer har vært nødvendige etter at det ble registrert avvik mellom målte og beregnede strømhastigheter. Systemet er blitt forbedret underveis for å optimalisere ytelsen.

I oktober ble anlegget tømt for fisk, og 195.000 laks ble sendt til slakt.  

To brønnbåter
– Det er en stor operasjon når cirka 1.000 tonn fisk skal leveres for første gang, så vi var selvfølgelig spente, sier Andresen. – Vi holdt på i litt over 24 timer, inkludert forberedelser, og fylte to brønnbåter. 

– Når Marine Donut skal tømmes, hever vi anlegget med cirka 20 prosent og kobler til brønnbåten. Deretter tiltes det med fire grader, forklarer Andresen. – Dette sikrer god vannstrøm og optimale forhold for fisken under hele prosessen. Samtidig reduserer vi gradvis vannvolumet for å holde fiskens miljø stabilt så lenge som mulig.

Dette minimerer stress og gir bedre fiskevelferd, samtidig som tømmemetoden er både skånsom og effektiv. Underveis i prosessen kunne representanter fra SalMar og Bluegreen overvåke og justere parametere som vannstrøm og oksygennivå samt tilting og heving av anlegget.

– Vi valgte å være ekstra forsiktige siden dette var første gang med full biomasse, sier Andresen. – Neste gang kan vi sannsynligvis gjøre det på halve tiden.