– Et slikt krav vil bli svært dyrt for Nordlandsoppdrettere

Nyheter
0

Nordland Fylkeskommune støtter ikke Nærings- og fiskeridepartementets (NFD) forslag om rensekrav for landanlegg.

Det kommer frem i fylkeskommunens høringssvar. NFD sendte i august sine forslag til regelendringer for landbasert oppdrett på høring, der de blant annet foreslår at landanlegg må desinfisere alt inntaksvann, fortrinnsvis ved hjelp av filtrering og UV-bestråling.

– Fylkestinget støtter ikke departementets forslag om rensekrav på inntaksvannet for alle landanlegg. Et slikt krav vil bli svært dyrt for Nordlandsoppdrettere, er energikrevende og har begrenset nytteverdi i forhold til smittefare. Det finnes ikke dokumentasjon på at et slikt krav begrenser smitte fra landanlegg, skriver Nordland Fylkeskommune i sitt svar.

«Mangel ved høringen»
Fylkestinget i Nordland mener det ville vært mer fornuftig å bli enige med Klima- og miljødepartementet om felles krav til utslipp, med tanke på smittefare og forurensning.

Tillatelser til landbasert oppdrett har stått på pause siden desember 2022, i påvente av et nytt regelverk. Opprinnelig skulle høringen skje i mai 2023, men denne ble utsatt. I januar i år ga NFD signaler om at et regelverk kunne være på plass tidlig i høst. Fristen for å sende inn høringsinnspill er nå 21. november.

Når kommer det nye regelverket? Ifølge NFD avhenger det av antall høringssvar, og om de deretter må revidere forslaget. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) har tidligere medgitt at prosessen har tatt lenger tid enn ønskelig. Foto: NFD

Les også: Mener Stortinget bør gripe inn etter landbasert-forsinkelse: – Ellers en helt håpløs situasjon for bransjen

Også Rogaland Fylkeskommune er kritisk til rensekrav-forslaget. De mener det er en mangel ved høringen at de teknologiske og økonomiske konsekvensene av desinfeksjonskravet, for matfiskanlegg med særlig stort inntak av vann, ikke er utredet.

I Rogaland mener de at Mattilsynet kan vurdere behov for desinfeksjonskrav i ordinære søknadsprosesser. De ser derfor ikke behovet for et ufravikelig vilkår om desinfisering av inntaksvann. Det samme mener Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Konkurransemessig ulempe
Norwegian Mountain Salmon (NMS) og Hardanger Fjellfisk er blant dem som tidligere har uttalt seg om regelforslagene. Både landoppdrett-selskapet og ørretoppdretteren mener at renseforslaget er for strengt.

– For en lokasjon langt ute i havet, uten risiko for smitte fra andre anlegg, er dette strenge kravet til behandling av innvann unødvendig og betenkelig miljømessig, ettersom det vil føre til unødvendig økt energibruk og økte CO2-utslipp. Videre vil dette kravet, dersom det ikke innføres tilsvarende strenge krav i andre land, gi norsk oppdrett en konkurransemessig ulempe, uttalte Bård Hjelmen, daglig leder i NMS, til iLaks i oktober.

Selskapet har ambisjoner om å bygge et gjennomstrømmingsanlegg inne i fjellhaller i øykommunen Utsira, vest for Haugesund. Utsira kommune, som har vært tydelige på at de ønsker NMS sitt anlegg velkommen, støtter på sin side endringsforslagene til NFD.

Utsira kommune foreslår produksjonsavgift (eventuelt eiendomsskatt) på landbaserte anlegg – der midlene går til kommunen der anlegget etableres. De ønsker også muligheten til å kreve garantier, i tilfelle prosjekter går konkurs underveis og etterlater seg en ryddejobb. Her er Bård Hjelmen i NMS sammen med tidligere kommunedirektør på Utsira, May Britt Jensen. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: Reagerer på ferskvannskrav: – Klart urimelig og helt unødvendig

Wiersholm-advokaten Erik Staurset Andresen og advokat Martin Bryde i Wikborg Rein har også rettet kritikk mot forslaget. Andresen etterlyser, i likhet med Hardanger Fjellfisk og Rogaland Fylkeskommune, en konsekvensutredning på de spesifikke kravene om filtrering og UV-behandling.

Dette reagerer de på
Regelforslaget som møter motstand angir spesifikke krav for UV-behandling og rensing av alt inntaksvann til landanlegg. Slik lyder forslaget:

  • Alt inngående sjøvann som brukes i akvakulturanlegg på land skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal skje ved UVbestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
  • Alt inngående ferskvann som brukes i akvakulturanlegg på land fra kilder som har villfisk eller annen aktivitet som kan medføre smitterisiko, skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal enten skje ved UV-bestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, med ozonering til restozon ³ 0,1 mg/l etter tre minutters kontakttid, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
  • Første og annet ledd gjelder produksjon av alle akvatiske dyr i akvakulturanlegg på land, uavhengig av om det gjelder produksjon av matfisk, settefisk, postsmolt eller stamfisk.

Departementet understreker i sitt høringsbrev at forslagene ikke vil påvirke anlegg som allerede har fått tillatelse til oppdrett på land. Selskaper som Salmon Evolution, Andfjord Salmon og Hima Seafood er på sin side lite bekymret over rensekravene:

Les også: Landbasert-forslaget tas med knusende ro: – Ikke dramatisk for oss