Antallet hendelser har økt i flere år.
Fiskeridirektoratet har hittil i år registrert syv hendelser der makrellstørje har tatt seg inn i oppdrettsmeder. I fjor var det åtte slike hendelser. Det var rekord. Året før var det fem.
Sulefisk opplevde nylig sin andre hendelse i høst. Begge hendelsene inntraff på lokaliteten Guleskjeret.
Seksjonssjef i Britt Leikvoll i strategisk akvakulturseksjon hos Fiskeridirektoratet forteller at veksten kan knyttes til økt bestand av storfisken.
– Utviklingen kommer som et resultat av en styrket bestand av makrellstørje langs kysten, sier hun til iLaks.
Les også: Nærmer seg 2023-rekorden
Oppdages ofte under fôring
Det er den østatlantiske makrellstørjebestanden som er i vekst, fremgår det av Fiskeridirektoratet sine nettsider. Størjen gyter i Middelhavet om våren og legger deretter ut på næringsvandring til blant annet norske farvann. Ifølge seksjonssjefen kommer makrellstørjen til norskekysten om høsten.
– Hendelsene oppstår i tidsrommet august til og med november, og det vil være viktig for oppdretter å være ekstra oppmerksom på slike hendelser da, påpeker hun.
Leikvoll opplyser at det ikke er uvanlig at man oppdager at makrellstørjen er i merden når laksen skal fôres.
– Av de innrapporterte hendelsene oppdages ofte størja i forbindelse med fôring av oppdrettsfisken, sier hun.
Seksjonssjefen oppfordrer oppdretterne å følge særlig godt med under fôringen.
– Det vil derfor være anbefalt å følge ekstra nøye med på dette i det aktuelle tidsrommet for å kunne sette inn rømmingsbegrensende tiltak så raskt som mulig.
Fem oppdrettere og syv makrellstørjer
Hittil i år er det er fem oppdrettsselskaper som har hatt fått et overraskende besøk av den store predator-fisken inne i sine merder, ifølge Fiskeridirektoratet:
- Marø Havbruk
- Firda Sjøfarmer
- Lerøy Vest
- Mowi Seawater Norway
- Sulefisk
Sulefisk har altså hatt to hendelser. Den første fisken som kom inn i merden tok det lang tid å få fjernet. Dårlig vær medførte at oppdretteren fra Solund i Ytre Sogn brukte hele fire dager før de fikk den ut.
Makrellstørjen var tidligere rødlistet, men vurderes nå som livskraftig, siden bestanden de siste årene har tatt seg kraftig opp. Ifølge Artsdatabanken observeres nå flere makrellstørjer over større områder, fra Nordsjøen og nord til sørspissen av Svalbard, og det over lengre perioder i løpet av året.
Les også: – Overraskelsesmomentet er jo helt fundamentalt
Fiskeridirektoratet har laget en veileder for hva man kan gjøre dersom man får kjempefisken inn i noten.